MÜLLER, P. Vícestupňové čerpadlo s protiběžnými koly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Haluza, Miloslav

Student se věnoval nové tématice použití protiběžného oběžného kola místo rozvaděče u přímoproudého axiálního čerpadla. Ukazuje se , že řešení má velké množství různých možností, diplomová práce se zaměřila na jedno z nich. Jedná se o zcela nový přístup k vytvoření vyšších měrných energií u axiálních čerpadel. Student pracoval velmi svědomitě. V diplomové práci se objevilo několik nových poznatků. Téma je tak rozsáhlé, že bude vhodné pokračování a rozvíjení této myšlenky v doktorském studiu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pochylý, František

Diplomová práce řeší originální problematiku vzájemné interakce dvou axiálních čerpadel poháněných prstencovými motory. Práce je rozdělena do dvou částí. První část obsahuje teoretickou studii stanovení vzájemné kinematiky pohybu tekutiny v prostoru mezi oběžnými koly. Teoretický popis je jednoduchý, ale výstižně charakterizuje rychlostní pole i přenos energie mezi oběžnými koly. Metodika řešení není jednoznačná, vzhledem k tomu, že nelze přesně stanovit podíl měrných energií jednotlivých oběžných kol. Vzhledem ke složitosti matematických modelů proudění kapaliny nebylo možno nalézt analytické řešení. Proto byla druhá část zaměřena na výpočtové modelování. Diplomant při řešení prokázal mnoho vynalézavosti a dospěl ke správným výsledkům. Zvlášť cenná je studie zaměřená na vzájemnou polohu oběžných kol. Z této studie vyplývá důležitý poznatek, že volbou mezery mezi oběžnými koly je možno ovlivnit jak hydraulickou účinnost, tak provozní rozsah čerpacího agregátu. Diplomová práce je velmi cenným přínosem pro návrh vícestupňových axiálních čerpadel.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101294