ZAPLETALOVÁ, M. Výroba bezešvých kruhů technologií radiálně-axiálního válcování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Podaný, Kamil

Rozsah a provedení práce odpovídá stanovenému zadání. Studentka v průběhu řešení pravidelně konzultovala svoji práci s firmou a pracovala aktivně, svědomitě a samostatně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lidmila, Zdeněk

Úkolem Bc. Martiny Zapletalové bylo stanovit výrobní postup bezešvého kruhu s vnějším průměrem 1526 mm, s využitím technologie radiálně-axiálního válcování. V úvodní části své práce uvádí diplomantka informace o metodě radiálně-axiálního válcování a nezbytných technologiích s uvedenou metodou spojených. Ve druhé části práce pak obecně popisuje celý technologický proces zhotovení zadané součásti. Cíle diplomové práce tak byly splněny. Diplomová práce je logicky uspořádaná, její grafická i stylistická úprava je na dobré úrovni. Přesto se zde však vyskytují některé nejasné, či chybné formulace, např. na str. 12 se nelogicky objevuje pojem "kontinuální lití", v kap. 2.2.1 je primární rozdělení pecí "z hlediska pohonu" a strkací pec je zde určena k ohřevu zápustkových výkovků, na str. 27 je chybná odvolávka na obr. 31, poslední věta prvního odstavce kap. 2.5 a poslední věta na str. 34 nedává smysl, odvolávka na obr. 55 v textu je chybná, na str. 45 je žíhání s překrystalizací zaměněno za žíhání s rekrystalizací a na str. 50 jsou i statické zkoušky měření tvrdosti vydávané za dynamické. Pochybnosti mám také o správnosti označení lisu v tab. 8, neboť lisy s označením CZR jsou vtlačovací lisy, jejichž konstrukce je naprosto nevhodná pro volné kování a z fotografie na obr. 65 je zřejmé, že se o kovací lis jedná. Kapitola 3.2, popisující postup výroby řešené součásti, by měla být stěžejní pro diplomovou práci. Vzhledem k tomu, že se jedná o utajovanou práci, jak je v textu uvedeno, je zde však pouze známý, obecný popis výrobního procesu doplněný fotografiemi z konkrétního provozu. Za přínosnou naopak pokládám kap. 3.3, v níž je dokladován vliv válcovacího procesu na kvalitu vývalku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 100985