ŠMALEC, P. Konstrukční návrh extruderu pro 3D tisk kompozitních součástí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kočiš, Petr

Student vypracoval diplomovou práci na téma konstrukčního návrhu extrudéru na tisk kompozitního materiálu s kontinuálními vlákny. V rešeršní části zcela správně neřeší stroje z low-cost oblasti, ale popisuje technologie aditivní výroby v souladu s platnou normou ISO. Na rešerši navazuje analýza problému, definující oblast, kterou se bude diplomová práce zabývat, včetně uvedených cílů práce. V kapitole 5 popisuje student 4 navržená řešení, z nichž na základě multikriteriální analýzy volí optimální variantu. Porovnávací kritéria jsou vybrána správně. Konstrukční řešení optimální varianty je zpracováno velmi kvalitně, popis je doplněn potřebnými výpočty a přehlednými nákresy. Student vypracoval zcela nové řešení, odlišné od řešení firmy MARKFORGED, které je patentované. Student v omezeném čase dokonce zvládl zrealizovat několik pokusů tisku dle jím navržené konstrukce extrudéru. Vytištěné vzorky sice nebyly příliš kvalitní, což lze ale obhájit tím, že student neměl potřebné množství času, financí ani zázemí srovnatelné s komerčními firmami. Existující řešení lze ale použít minimálně pro výplň výtisků a je možné jej dále testovat a zdokonalovat. Výkresy přiložené k diplomové práci jsou vypracovány velmi kvalitně a u některých výkresů lze najít pouze drobné nedostatky grafického charakteru (např. nejednotná velikost odchylek u tolerovaných rozměrů). Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavlík, Jan

Předložená diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem extruderu pro 3D tisk kompozitních materiálů. Práce obsahuje stručný úvod do problematiky 3D tisku s popisem základních tiskových metod. Autor dále navazuje problematikou kompozitů, jejich rozdělením podle výztuže, matrice, uspořádání vláken v kompozitu atd. Úvodní část práce je zakončena popisem současných technologií výroby kompozitních materiálu za pomocí metod 3D tisku. Autor v práci analyzuje shromážděné informace, na jichž základě konkretizuje cíle kterých chce v práci dosáhnout. Za tímto účelem navrhl čtveřici koncepcí, které za pomocí vhodných metod a zvolených kritérií porovnává. Výsledkem je vytipování nejvhodnější varianty, kterou autor dále rozpracovává. Autor prezentuje v práci detaily konstrukce vhodně doplněné o výpočty a ilustrace. Součásti práce byla i praktická část, kdy autor úspěšně realizoval experiment po ověření funkčnosti zvoleného principu. Závěr práce je zaměřen na ekonomické zhodnocení návrhu, tedy cenovou kalkulaci výrobních nákladů navrženého řešení a srovnání s komerčně dostupnou technologií. Práce je zpracována na vysoké úrovni a to jak z hlediska rozsahu, tak i obsahu. Je srozumitelná, vhodně doplněná obrázky a to jak citovanými tak především z vlastní produkce. Nedostatky je možné spatřovat pouze ve výkresové dokumentace a to jak z hlediska některých formálních náležitostí, tak i tolerancí (nezanedbatelný vliv na výrobní náklady). Kladně hodnotím rozsah práce, výkresové dokumentace i realizaci experimentu. Prací doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101073