KOMÁRKOVÁ, K. Design obytného přívěsu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů – A Téma obytného přívěsu je do značné míry limitováno zejména objemem, který je značný i u skládacích současných typů ve složeném stavu. Využití nafukovací struktury umožňuje značný nárůst vnitřního objemu v rozložené verzi a minimalizaci objemu a hmotnosti pro převoz, zejména pak razantní snížení výšky, při využití standardních částí vnitřního vybavení. Ve složené verzi je kompaktní celek kultivovaně zpracován do nenápadně elegantního objemu s výraznými rádiusy a dynamickou boční linií, která celek opticky odlehčuje, což dále podporuje tvar blatníků. Nafukovací část navazuje na struktury vizionáře Richarda Buckminstra Fullera. Klíčovou roli zde hraje tvar jednoho prvku, jeho rozměr (resp. jejich počet), který dává celku měřítko a určuje možnosti navázání na pevné části. Výchozí systém kosočtverců přináší razantní výraz, objem přirozeně vyrůstá z otevřeného kubusu po vyklopení předního krytu a překlopení horního a zadního dílu, tvořícího rozšířené plato. Celkově se tedy jedná o hybridní koncepci mezi tradičním přívěsem a stanem, která otevírá nové tvarové možnosti a člověka přibližuje přírodě. Barevnost je uměřená a její neutralita je v souladu s funkcí. Oceňuji též využití parametrického modelování. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design obytného přívěsu v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rajlich, Jan

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - A. Oceňuji zejména snahu o nový pohled na tento typ zařízení vytvořením neobvyklého a pohledově velmi zajímavého objektu, založeného na oproti stávajícímu stavu jiné technologii rychlého "zakrytí" mobilního rekreačního obytného prostoru a ve složeném stavu umožnění tak i zlepšení jízdních vlastností při přesouvání přívěsu. Právě v hledání nových a nezvyklých možností vidím velký klad této diplomové práce (a obecně závěrečných prací v oboru průmyslový design). Práce se ale nevyhnula některým problematickým místům, například nevýhodou předloženého řešení oproti pevným přívěsům může být podle mého názoru i menší odolnost vůči povětrnostním vlivům či určitá sezónnost. Formální vadou je kostrbatá úroveň textu zejména při popisu vlastního řešení, kde není vše podáno dostatečně a srozumitelně. U grafické části například postrádám, jak bude výrobek označen, jak bude uživatel seznámen s používáním apod. (to nelze odbít větou, že označení by zde nebylo vhodné...), u ergonomické části zase alespoň stručný popis kategorie vzniklého vnitřního prostoru a možností jeho dispozice, která je jen naznačena na jedné z vizualizací... Přes uvedené výhrady a některé další nejasnosti (viz dotazy dále) podle mne převyšují výrazně klady dané právě neobvyklým inovátorským pojetím zařízení jako celku a závěrem konstatuji, že diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu Design obytného přívěsu v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100631