KARTALI, C. Principy údržby metodou TPM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezníčková, Hana

Pan Kartali zpracoval bakalářskou práci na téma Principy údržby metodou TPM. Student zpracoval podrobnou rešerši na dané téma. V úvodních kapitolách vymezil základní pojmy související s údržbou, historický vývoj údržby a hlavní systémy údržby. Celou čtvrtou kapitolu věnoval totálně produktivní údržbě (TPM), podrobně rozebral jednotlivé pilíře TPM, popsal obecný postup implementace TPM, uvedl nejčastější omyly při zavádění TPM do praxe. V praktické části pan Kartali zmapoval aktuální stav údržby ve firmě Nitto Denko Czech. Na základě zjištěných údajů pro danou firmu navrhl implementační plán metody TPM, konkrétně zavedení prvních pěti pilířů. V rámci návrhu studen standardizoval údržbářské úkony, zpracoval vzorové údržbové plány a záznamy o kontrole. Student při zpracování práce postupoval iniciativně a samostatně. Na konzultace docházel pravidelně a vždy připraven. Při zpracování práce student prokázal schopnost pracovat s českou i zahraniční literaturou, interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich správné závěry. Formální i stylistická úprava práce je na dobré úrovni. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě. Na základě dílčích hodnocení a výše uvedeného ji hodnotím známkou: výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hammer, Miloš

Hodnocená bakalářská práce je zaměřena na principy údržby metodou TPM. Cílem práce zpracování rešerše na dané téma a v rámci možností naznačení řešení konkrétního problému na příkladu ze strojírenské praxe. Zadání bakalářské práce patří k těm jednodušším, ale určitě se jedná o problém důležitý a pro průmyslovou praxi významný. Lze konstatovat, že cíle bakalářské práce byly dle zadání úspěšně splněny. Bakalářská práce má 66 stran, což je na bakalářskou práci dostatečné. Všechny části práce jsou informačně bohaté a pro práci vhodné. Bakalářská práce je psána stručným technickým slohem. Bakalářská práce má logickou strukturu, rozsah zpracovaných kapitol je dostatečný a jednotlivé kapitoly na sebe vhodně navazují. Pozitivně lze hodnotit i formální úpravu diplomové práce. Typografická a jazyková úroveň práce je odpovídající, práce působí promyšleným dojmem. Student prokázal schopnost pracovat s odbornou literaturou, vyvozovat závěry a tyto použít v praxi. Výběr studijních pramenů je dostatečný, mají úzký vztah k zadání a tématu práce. Autor měl snahu dodržet citační etiku, což se mu podařilo. Z hlediska bakalářské práce je důležitý její konkrétní obsah a závěry. Student pojednal o vlivu údržby na kvalitu. To je podstatné z hlediska pochopení dalších souvislostí. Je dále proveden úvod do údržby, popsána historie údržby, systémy údržby a je důraz kladen na čtvrtou generaci údržby. Další část práce je již plně věnována totálně produktivní údržbě, ve zkratce TPM. Za zvláště cenné v předložené práci považuji kapitolu pátou, kde bakalář pan Kartali podrobněji popsal na cca 10 stránkách realizaci TPM v konkrétní firmě. K bakalářské práci nemám žádných podstatných připomínek, práci považuji za zdařilou a navrhuji hodnocení: výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 100848