DOKOUPILOVÁ, B. Využití energie kompostu pro přípravu teplé vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Bajko, Jaroslav

Bakalářská práce studentky Báry Dokoupilové se zabývá využitím energie, která je uvolňována činností mikroorganismů v kompostu při rozkladu organické hmoty. Téma práce je náročné svým mezioborovým charakterem a také tím, že pojednává o rozvíjející se oblasti hospodářství. Úvodní kapitola představuje kompostování jako nedílnou součást udržitelného hospodářství, zasazuje jej do globálního kontextu, a vysvětluje pojem „termální reaktor“ jako kompost založený primárně pro jímání tepla. Dále se práce věnuje biochemickým procesům, fázím rozkladu a jejich teplotním poměrům. Zdůrazňuje význam jednotlivých měřitelných veličin pro kompostovací proces a implikace pro řízený odběr tepla. Následuje rozbor z pohledu termomechaniky, studovány jsou tepelné ztráty a teplovodní soustava navázaná na reaktor. Bára Dokoupilová tímto prokázala schopnost pojmout rozsáhlou problematiku, analyzovat jednotlivé dílčí procesy a formulovat jejich význam pro provoz termálního reaktoru. Uváděné informace jsou pečlivě citovány, přičemž nechybí ani prameny z cizojazyčné literatury a recenzovaných publikací. Představen je taktéž experimentální reaktor, jeho založení a provozní data včetně testování výkonu. Kromě teoretické a rešeršní práce se Bára Dokoupilová aktivně účastnila stavby reaktoru a zpracovala data z jeho provozu. Grafy průběhů teplot přehledně ukazují důležité momenty, avšak pro větší přehlednost a orientaci čtenáře by bylo vhodné je doplnit detailnějším popisem. Celkově bakalářskou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením velmi dobře / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Baxant, Petr

Práce studentky Báry Dokoupilové pojednává o možnostech využití potenciálu kompostování jako zdroje tepla. Dle zadání měla provést rešerši dosavadních informací v této oblasti, spolupracovat na založení pilotního reaktoru a provést zpracování naměřených dat. Z tohoto hlediska považuji zadání za splněné. Poměrně podrobně jsou rozebrány biologické procesy kompostování a také problematika přenosu tepla. U kalkulace radiační složky mi však chybí vliv teploty okolí, tj. zpětné sálání z okolí do kompostu. Jako velmi přínosné vidím praktické zkušenosti z realizace kompostovacího zařízení, implementaci měřicí techniky a testování výměníků tepla. I když se jednalo prakticky o replikaci již existujících zařízení a nenašel jsem autorskou modifikaci, zjištěné výsledky jsou však dobře komentovány a učiněné závěry korespondují se skutečností. Za velmi pozitivní lze považovat zejména pilotní realizaci a praktickou experimentální činnost, která ukazuje prospěšnost těchto zařízení a možný potenciál pro budoucí využití v racionálním využívání obnovitelných zdrojů energie s vysokou podporou přírodních přirozených procesů pomáhajících udržovat život na zemi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100817