ZAJÍC, J. Pevnostní návrh závěsu s nestandardními rozměry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Lošák, Pavel

Předložená bakalářská práce splnila zadané cíle. Zabývá se pevnostní kontrolou závěsu potrubí. Rešeršní část práce je provedena dostačujícím, ne však příkladným způsobem a obsahuje řadu formálních i faktických nedostatků (nejednoznačné informace, chaos ve značení rovnic, neprovázanost informací a další). V praktické části práce byla vytvořena analýza zvoleného provozního stavu a jeho vyhodnocení, také zde se vyskytují nejasnosti nedůsledný popis provedené práce. V průběhu práce si student osvojil základní znalosti využití metody konečných prvků, která byla využita pro pevnostní vyhodnocení dané konstrukce. Doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Buzík, Jiří

Bakalářská práce se zabývá problematikou pevnostního návrhu závěsu s nestandardními rozměry. Úvodní rešeršní část obecně popisuje komponenty jako jsou, závěsy, trubky, ohyby, izolace, ale i technologické vlivy jako jsou korozní přídavky, výroba atd., které se sice úzce dotýkají problematiky návrhu závěsu, nicméně neposkytují žádný hlubší a ucelený náhled do problematiky. Zde bych spíše uvítal a domnívám se, že téma bakalářské práce přímo vyžaduje popis současných zvyklostí a metod při návrhu závěsů pro potrubní trasy. V následující kapitole je proveden popis norem (EN 13480, ASME B31) a softwarů (CAEPIPE, Bentley Autopipe) pro návrh potrubí. Bakalář v této kapitole uvádí dva případy návrhu potrubí, na kterých demonstruje způsob funkce softwarů. Uvedené příklady bohužel nemají žádnou návaznost na návrh závěsu, kterým se tato práce zabývá. Z tohoto hlediska tato kapitola neuchopila svůj potenciál a jeví se jako zbytečná. V kapitole s názvem „Napjatost“ bakalář popisuje kritérium von Misese a Trescy pro redukci trojosé napjatosti. Předposlední kapitola přistupuje ke statickému výpočtu závěsu s nestandardními rozměry za pomocí konečno-prvkové metody. Pro výpočet byl použit čtvrtinový 3D model. Při řešení výpočtu bylo prvně přistoupeno k použití fixních vazeb v místě uchycení, zadání zátěžné síly a zahrnutí teplotní okrajové podmínky. Takto provedený výpočet vedl k abnormálně vysokým napětím v místě uchycení. Z tohoto důvodu bylo přistoupeno k odstranění teplotní okrajové podmínky a ke snížení meze kluzu materiálu na hodnotu, která odpovídá mezi kluzu při výše zanedbané teplotě. Tento postup se jeví jako „nešťastný“ a spíše bych uvítal snahu o provedení numerického výpočtu tak, aby co nejlépe popisoval reálný stav (za pomocí jiných než fixních vazeb a kontaktů). V rámci vyhodnocení MKP analýz velmi oceňuji zavedení bezpečnostních koeficientů, jakožto parametru ke srovnání vhodnosti návrhu částí závěsu. Poslední kapitola se zabývá možnostmi pokračování bakalářské práce a to zejména za použití softwaru ANSYS a modulu Shape optimization, kde se bakalář snaží optimalizovat množství použitého materiálu na základě statické zátěže. V bakalářské práci se vyskytlo několik chyb především v podobě nevhodných slovních obratů: str. 29 -…konstrukce podpěr nesmí působit větším napětím a deformací…; str. 32 – Celé to probíhá v tabulce…, a jiné. Chybějící čárkou na str. 29. Jiná velikost písma v nadpisu: 4. Napjatost. Určitě bych ocenil zlepšení kvality obrázků. Z obrázku 37. není zřejmé, jaká část šroubu je v grafu popsána. V rovnici 5.5 bylo násobeno napětí ve šroubu bezpečnostním koeficientem 4 s ohledem na teplotu. Z tohoto hlediska se již nejedná o stejnou proměnnou jako uvažujete dál. Zde bych ocenil zavedení indexu. Naopak musím ocenit dobrou práci s citacemi. Taky velmi oceňuje vyhotovení výkresové dokumentace. Navzdory všem výše zmíněným nedostatkům, bakalář splnil cíle práce v dostatečném rozsahu. Z těchto důvodů doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 101171