HRADSKÝ, M. Konstrukční návrh vyvrtávací hlavy na vrtačku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kočiš, Petr

Bakalářská práce je pečlivě zpracovaná. Student začal rešerší dostupných řešení na trhu, přičemž bylo zjištěno, že podobná zařízení se na trhu běžně nevyskytují. Následně student zpracoval konstrukční návrh, který je podložený výpočty. Výpočty jsou zpracované velmi podrobně a z důvodu rozsahu bakalářské práce je jejich část v příloze. Student kromě "manuálního" zpracování výpočtů použil rovněž výpočetní programy, které se v průmyslu běžně používají. Samotný konstrukční návrh by zasloužil více propracovat, co se týká technologičnosti konstrukce a tuhosti konstrukce, ale je úměrný požadavkům na bakalářskou práci. Velmi kladně hodnotím angažovanost studenta v průběhu celého akademického roku i častý zájem o konzultace. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Rešeršní část práce poskytuje průzkum trhu v oblasti vyvrtávacích hlav. Uvedené typy jsou v závěru kapitoly shrnuty do tabulky poskytující srovnání. Problematika vrtání, vyvrtávání a frézování je taktéž zahrnuta do rešerše a nastavuje rámec práce. Součástí práce je i zajímavé konstrukční řešení frézovací hlavy na kruhové otvory použitelné na vrtačku, popřípadě frézku. Hlavní předností tohoto konceptu je realizace kruhových otvorů bez nutnosti výkonných strojů, nebo strojů s CNC řízením. Přenos výkonu na vřeteno je realizováno prostřednictvím kombinace soukolí s čelním ozubením a řemenovým převodem s napínacím mechanismem, který zajišťuje předpětí řemene v rozsahu nastavení excentricity vřetene. Přenos krouticího momentu na pracovní posuv vřetene je realizován prostřednictvím dvoustupňové planetové převodovky. Veškeré převody jsou podloženy rozměrovými výpočty, návrh vstupní hřídele je podložen pevnostním výpočtem. Výtkou ke konstrukčnímu řešení by mohla být značná složitost hlavy a špatné uložení vřetene hlavy. I přes výtky práci hodnotím jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101070