ŠMARDA, M. Anténa pro příjem televizního signálu DVB-T [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Pokorný, Michal

Student se ve své práci zabýval návrhem a realizaci směrové antény pro příjem televizního signálu standardu DVB-T. Práce obsahuje široký přehled používaných konstrukcí, jejichž vlastnosti student ověřil v simulátoru elektromagnetického pole. Vybral nejvhodnější konstrukci, kterou podrobil optimalizaci s cílem dosáhnout co nejlepšího impedančního přizpůsobení v celém pásmu DVB-T. Výslednou konstrukci realizoval a porovnal naměřené charakteristiky s vypočtenými. Tyto jsou v dobré shodě. Práce je po formální stránce na dobré úrovni s občasným výskytem překlepů a pravopisných chyb. Student se práci věnoval, v rámci možností dálkového studia, poměrně intenzívně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Lukeš, Zbyněk

Předkládaná bakalářská práce se zabývá návrhem směrových antén pro DVB-T aplikaci v pásmu UHF. V prvé části student popsal DVB-T aplikaci z hlediska anténa jejich vlastností. Poté popsal základní typy antén – Yagi anténa, LPA, patrová soustava dipólů , back-fire anténa a dipól s úhlovým reflektorem. Poté pro tyto antény vytvořil model v programu CST Microwave Studio a provedl simulaci v tomto programu. Z výsledků je patrné, že student navrhl tyto antény správně a že výsledky odpovídají teoretickým předpokladům. Nakonec logaritmicko-periodickou anténu zrealizoval, a proměřil impedanční přizpůsobení a směrové charakteristiky. Tyto průběhy odpovídají teorii. Z práce je patrné, že o danou problematiku projevil student dálkového studia zájem. Bohužel kvalitní práci degraduje formální zpracování, zvláště velké množství pravopisných chyb a hrubek. Jen v úvodu jsem našel 12. Přesto hodnotím práci jako velmi dobrou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce E 5/10
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Navrhovaná známka
B
Body
85

eVSKP id 39295