NEDĚLA, J. Měření průtoku pro modelové zkoušky vodních turbín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Machů, Tomáš

Bakalářská práce se zabývá velmi důležitou kapitolou modelových zkoušek vodních turbín. V první části práce byla provedena literární rešerše možností měření objemového průtoku a nejistot měření. Na první část navazuje kalibrace indukčního průtokoměru hmotnostní metodou a její vyhodnocení. Student se při vypracovávání práce seznámil s hydraulickou zkušebnou ČKD Blansko Holding, a. s., účastnil se kalibrace indukčního průtokoměru a vypracoval schéma tratě pro kalibraci průtokoměru pro modelové zkoušky, které bude dále využíváno v interních dokumentech společnosti. Hlavním nedostatkem práce je velmi malý počet literárních zdrojů, ze kterých byla rešerše provedena a přílišná stručnost popisu experimentální části. I přes zmíněné nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Dokoupil, Pavel

Bakalářská práce je obsahově rozdělena na dvě části. V první části je provedena rešeršní studie měření průtoku. Ve druhé části je provedeno stanovení nejistoty měření průtoku ve VÚVS ČKD Blansko Holding, a.s. Průtok byl měřen indukčním průtokoměrem Krohne Optiflux 2300. Práce se zabývá velmi zajímavou kapitolou modelových zkoušek, která je v současné po technické stránce a po stránce stanovení chyb a nejistoty na velmi vysoké úrovni. V oblasti měření průtoku při modelových zkouškách vodních turbín a zejména ve stanovení nejisto měření průtoku dochází stále k jistému technickému pokroku. Student zpracoval rešeršní studii, která vychází pouze ze dvou literárních zdrojů. Ačkoli je rešeršní studie po technické stránce správná, mohla být zpracována lépe s ohledem na skutečně používané metody v oblasti modelových zkoušek turbín a na technický pokrok v oblasti měření průtoku. Jedním z cílů bakalářské práce je vyhodnocení kalibrace průtokoměru. Provedené vyhodnocení včetně stanovení nejistoty je uvedeno v tabulce 1 a Grafu1. Za závadu práce považuji absenci popisu měření a jeho vyhodnocení. V tabulce 1 se dá jen těžko vyznat, není plně jasné, co vlastně udává. Určení nejistoty měření uvedené na cca. dvou stránkách je velice zmatečné. Studen plně ignoruje pojem kombinovaná rozšířená nejistota měření a intervaly pokrytí. Doporučuji práci k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení udělit autorovi titul strojní bakalář.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 101150