VALENA, M. Experimentální zařízení pro měření vlnkovitosti kolejnic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Galas, Radovan

Cílem bakalářské práce bylo navrhnout experimentální zařízení pro měření vlnkovitosti kolejnic. V rešeršní části práce student provedl detailní rozbor příčin vzniku různých forem vlnkovitého opotřebení, kde musel vycházet z cizojazyčných zdrojů. Následně byla v této části práce rozebrána komerční zařízení pro hodnocení opotřebení a vlnkovitosti kolejnic. Na základě těchto poznatků student v práci představil různá koncepční řešení jednotlivých uzlů zařízení. Vybraná varianta řešení byla následně podrobně rozpracována a byla k ní vytvořena kompletní výkresová dokumentace, která je na dobré úrovni. Výsledná varianta respektuje hlavní požadavky vedoucího práce, kterými byly přesnost měření, hmotnost konstrukce a také finanční dostupnost. K práci mám několik drobných výtek. V kapitole 3 a 4 postrádám schémata, která by usnadnila pochopení stávajícího textu. V těchto kapitolách student často při psaní využívá tzv. „Ich-formu“, která není pro závěrečné technické práce obvyklá. V práci se také objevuje celá řada nevhodných formulací jako např.: „Sice budu vědět, kolik otáček kolo vykonalo, a tím i teoretickou vzdálenost, ale o kolik se posunul ve skutečnosti vozík vědět nebudu“. I přes tyto drobné nedostatky práce neoddiskutovatelně splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci. V průběhu řešení práce student docházel pravidelně na konzultace, během kterých prokazoval velmi dobré odborné znalosti, samostatnost a pracovitost, což potvrzují i jeho velmi dobré dosavadní studijní výsledky. Velice pozitivně hodnotím také studentovu schopnost analyzovat možné problémy a hledat optimální řešení. Práci doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Omasta, Milan

Výstupem této konstrukční práce je zejména výkresová dokumentace zahrnující 32 výrobních výkresů a sestav. Výhrady mám k provedení některých výkresů sestav, ze kterých není vzhledem k nedodržení některých pravidel zobrazování na první pohled zřejmá funkce. Výrobní výkresy jsou na dobré úrovni, i když i zde jsou drobné nedostatky v kótování (např. drážka pro pojistný kroužek aj.). Textová část je na relativně dobré úrovni. Autor ve velké míře používá slovesa v 1. osobě v činném rodu, což není u podobných technických textů vhodné. Z hlediska návrhových výpočtů je obsažen výpočet potřebného momentu motoru. Vzhledem ke zjednodušením lze považovat finální návrh za značně poddimenzovaný (výkon do 50 W). Dále je obsažen odhad přesnosti měření, informace o parametrech snímače však nejsou přesně interpretovány (přesnost při „dynamickém“ měření). V hlavní části práce chybí bližší popis technického řešení některých uzlů (uložení snímače, pohon válce, válec pro měření polohy), ačkoli na úrovni výkresové dokumentace jsou tyto uzly řešeny. Cíle práce dle zadání byly splněny. Oponent předkládanou bakalářskou práci doporučuje k obhajobě a navrhuje celkové hodnocení známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 101200