KUDLIČKOVÁ, M. Design kapslového kávovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - C, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - C a grafická úprava výkresů - C. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu Design kapslového kávovaru v oboru průmyslový design. Navržený design velmi dobře odráží určení výrobku a jeho příslušnost k cílové skupině (kuchyňský spotřebič pro použití v běžných domácnostech), kdy svým přívětivým tvarováním a stylizací vytváří zajímavou konkurenci stávajícím geometrickým či retro-design produktům. Výhrady mám k velikosti navrženého kávovaru, která se domnívám, mohla být menší (popř. s drobnou korekcí hloubky přístroje), a také k navržené barevnosti a obecně příliš konzervativním (nevýrazným) barevným variantám a k tomu se vztahující vizuální prezentaci.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | C | ||
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | B | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | A | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry i výsledky k tématu Design kapslového kávovaru v oboru průmyslový design. Návrh přístroje hodnotím pozitivně za prostupující myšlenku kávového zrna základním objemem, logické a věcné uspořádání funkčních částí, snadnou údržbu během životnosti přístroje, barevnou rozmanitost za zachování celistvosti přístroje. Jako sporné hodnotím přílišné seskupení kulových objemů, čímž docházím k tříštění myšlenky základního objemu - tvaru zrna. Rovněž jako málo celistvé hodnotím usazení přístroje do podstavce a samotný podstavec.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | B | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | A |
eVSKP id 100906