BREZOVSKÝ, J. Konverze objektu dormitory na hostel a jeho nové řešení v Tomioka Silk Mill, Japonsko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Citlivý přístup k výjimečnému průmyslovému dědictví dálného východu, dokumentujícího spojení japonské architektury a evropské technologie. Autor ve variantách promýšlel přístavby k dokompletování vybavenosti v nově využitém objektu pro ubytování návštěvníků. Diplomová práce přináší vrstvu soudobé architektury k historické stavbě. Zdařilé je i vyřešení atria a náměstí na náhorní plošině nad řekou s pohledem na horskou scenerii. Klasifikuji A 90

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup systematický,tvůrčí.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Zemánek, Václav

Diplomová práce představuje výsledek odpovídající zadání jak ve faktografické, návrhové i ve vypovídací podobě, svědčící o mimořádné motivaci autora studovat a nalézat adekvátní výrazové prostředky a architektonicky erudovaná řešení jako osobní tvůrčí příspěvek k řešení celého tématu Tomioka.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Atraktivita zadání spočívá v výjimečné poloze areálu přádelny hedvábí v japonském městě Tomioka, jeho aspiraci na zápis do kulturního dědictví UNESCO. Alokací funkce hostelu v areálu s vhodným využitím obnovené konstrukce i typické architektury původní ubytovny dělnic zaměstnankyň továrny, situované přímo v areálu, podporuje diplomant základní myšlenku na společně hledání nového využití stavebního fondu továrny, se zachováním autentické podoby továrny po ukončení produkčního cyklu. Variantní řešení hmotového řešení předkládané v diplomové práci aktivně spolupracuje s terénní hranou, na níž se původní objekt nachází a integruje do situace náhorního plata na jižním okraji areálu návrh uspořádání veřejného prostoru o náměstí a přechod do terénu, řešený návrhem promenádního mola a parkové úpravy přímého sousedství hlavních původně výrobních objektů. V hmotovém uspořádáni varianty novostavba je v širších souvislostech je poněkud oslaben účinek velkolepé nabídky panoramatu údolí a horských masivů.
Architektonické řešení A Diplomant účinně čerpá z bohaté nabídky podkladových i digitalizovaných podkladů k tématu. Citlivě zachovává charakter i dispozici původní dvojice objektů ubytovny, kterou propojuje v přízemí nástupním modulem a uzavírá přístavbou (variantně novostavbou) sociálního a stravovacího traktu do celku na tradičním principu vnitřního átria. V dispozičním řešení sociálních zařízení diplomant poněkud nelogicky rezignoval na evropský hygienický standard ( společná umývárna před separovanými kabinami WC, chybějící kabina WC ve sprchách), stravovací část je správně řešena v režimu občerstvení. V architektonickém výrazu sehrává dominantní úlohu architektura dvojice dvoupodlažních objektů původních ubytoven a jejich vnitřní uspořádání, nové části jsou navrhovány jako přízemní, respektující celkovou siluetu a do kontrastu v materiálovém pojetí fasád kombinuje pohledový beton s velkými plochami strukturálního zasklení. Celkový dojem přístaveb je minimalistický, odpovídá citlivému spojení s architekturou původní dřevostavby i v pojetí původního otevřeného meziprostoru jako relaxační átrium.
Provozní řešení B V dopravní obsluze řešení respektuje záměry v generelu areálu, vč. pěších tras a náměstí, v uspořádání provozu uvnitř objektů dormitoria je důsledně zachován koncept chodbového typu provozu s vertikálními komunikacemi situovanými na vzdálených průčelích. Nabízí se přidání sociálního zařízení pro hosty i ve vstupní hale. Pro standard ubytování hostelového typu je důležité navrhované kapacitní omezení obložnoti pokojů na 2/3 původního stavu (max. 4 osoby).
Technicko konstrukční řešení B Je věnována pozornost v práci jen dokumentaci možných úprav stavebních konstrukcí spočívající ve zvýšení protipožární odolnosti.
Formální úroveň A Diplomová práce je obsáhle dokumentována a prezentována jak v analytické části, tak zejména v návrhové – variantní řešení architektonické podoby. Skizzy z procesu hledání, doprovodná fotodokumentace na odkazy a reference u realizovaných interiérů, obsáhlá dokumentace výsledků ve vizualizacích, čtivá a dobře strukturovaná je informace zpracovaná v podobě průvodního textu a v podrobných legendách k výkresovým částem..
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 49928