ŠIMÁKOVÁ, A. Analýza příčin dopravních nehod vozidel s chodci na vybraných přechodech pro chodce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Maxera, Pavel

Diplomantka práci omezeně konzultovala a některé připomínky vedoucího práce do konečné verze nezapracovala, což mělo vliv na její výslednou kvalitu. Nejzásadnější nedostatky práce jsou v samotné struktuře práce a citování zdrojů. Na druhou stranu se diplomantka aktivně podílela na měření, vyhodnotila velké množství dat z jízdních zkoušek a protokolů o dopravních nehodách a v závěru uvedla velmi vhodná opatření, která by mohla vést ke zvýšení dopravní bezpečnosti na analyzovaných přechodech. Doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání D Cílem práce bylo provést důkladnou rešerši současného stavu poznání dané problematiky, provést analýzu protokolů o nehodách vozidel s chodci na vybraných přechodech pro chodce, realizovat dostatečný počet měření v reálném silničním provozu na těchto místech, následně tato data z vyhodnocení jízdních zkoušek a z protokolů o nehodách porovnat a vhodným způsobem prezentovat. Tyto cíle práce byly splněny jen omezeně. Zároveň uvedený cíl práce na str. 12 není cílem práce, svojí koncepcí se jedná spíše o abstrakt.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem E Teoretická část práce zahrnuje informace o analýze dopravních nehod, dopravní soustavě, dopravních nehodách, jejich zavinění, viditelnosti chodců a rozhledových poměrech na přechodech pro chodce. Část zabývající se analýzou dopravních nehod je velmi nedostačující. Celkově teoretická část práce působí velmi neuceleně, velké nedostatky vykazuje její struktura. Zásadní problém této části je také v samotném citování zdrojů, v řadě případů chybí v práci odkazy na literaturu, odkazy na literaturu se vyskytují jen u některých částí. Dále práce také obsahuje chybné odkazy na zdroje (např. zdroj obr. 4, 10, 18, 19, 20, 24, zdroj (28) na str. 31, zdroj (20) na str. 40, na str. 43 se hovoří o zákonu, přičemž je citována norma, a mnoho dalších). Nelze také předpokládat, že autorem obr. 3 na str. 20 je právě autorka této práce a nikdo jiný již toto nepublikoval. Použití zahraniční literatury je v práci velmi nedostatečné. V seznamu použitých zdrojů se nachází cca 15 zdrojů, které v práci nejsou vůbec uvedeny a citovány, většina z nich jsou právě zdroje zahraniční a jedná se zejm. také o zdroje uvedené v zadání diplomové práce v seznamu odborné literatury, které měla autorka mj. k dispozici. Ostatní zahraniční literatura je použita jen velmi okrajově. Autorce bylo také doporučováno využití přístupných webových databází zahraničních publikací. Žádná z těchto publikací se však v práci nenachází. Celkově tato část práce působí velmi chaoticky a nedopracovaně.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C Diplomantka se aktivně podílela na realizovaných jízdních zkouškách v reálném silničním provozu. Následně získaná data detailně analyzovala a výsledky znázornila vhodným grafickým způsobem. Autorka také detailně analyzovala protokoly o dopravních nehodách, které se udály na těchto místech, a zohlednila tak i výsledky policejního šetření. Popis použité měřicí techniky a samotného způsobu vyhodnocení je velmi strohý a zároveň u některých vyhodnocovaných veličin není uveden zdroj, kde byly tyto publikovány a byla ověřována jejich vhodnost užití, např. koeficient nebezpečnosti na str. 52, kdy z uvedeného vyplývá, že je diplomantka autorem této metody. Uvedené závěry by bylo vhodné dále více rozvinout, zejm. o skutečnosti ovlivňující řidiče v daných analyzovaných místech. V závěru této části jsou na základě vyhodnocených dat uvedeny návrhy velmi vhodných opatření, která mohou působit velmi efektivně na zvýšení dopravní bezpečnosti na těchto místech.
Odborná úroveň diplomové práce D Práce působí dojmem určité chaotičnosti, nestrukturovanosti a některé pasáže by bylo vhodné dopracovat.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Praktický přínos této práce je poměrně velký, samotné zaměření práce má velký potenciál jak v oblasti soudně-inženýrské praxe, tak také v oblasti dopravní bezpečnosti na přechodech pro chodce. Vzhledem ke kvalitě této práce je však snížen i její celkový přínos.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 E Citace v práci nesplňují nároky, které jsou kladeny na typ této práce, velmi často je uveden chybný odkaz na literaturu, zároveň u některých pasáží práce nejsou uvedeny zdroje vůbec. V seznamu použitých zdrojů se nachází cca 15 zdrojů (zdroj 6, 9, 11, 14, 16, 17, 24, 26, 27, 32, 33, 40, 43, 48, 50), které nejsou v práci uvedeny ani citovány, jedná se většinou o zahraniční publikace. Některé webové odkazy v seznamu použitých zdrojů jsou nefunkční (zdroj 23, 25, 45), či odkazují na stránky, na nichž se citované údaje nenachází (zdroj 29, 50). Zdroj 44 webový odkaz ani neobsahuje. Není dodržena jednotnost při uvádění jednotlivých zdrojů v jejich seznamu dle normy. Zároveň i odkazování v dokumentu není jednotné, kdy na str. 14 je uveden zdroj autorem a názvem, nikoliv číslem, a zároveň tento není uveden v seznamu použitých zdrojů.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Práce obsahuje interpunkční a gramatické chyby a překlepy, což snižuje její výslednou kvalitu. Zároveň se vyskytují v textu věty, které nedávají smysl či nejsou dokončené, např. na str. 60 samostatně uvedená věta: „se figurant chytal vstoupit do vozovky“. Práce obsahuje i mnoho nedostatků ve formátování textu.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Ptáček, Petr

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 100318