KOTRLA, T. Posouzení výhodnosti koupě bytové jednotky v lokalitě Brno Kociánka a Sadová [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

Teoretický základ práce je přiměřený, jsou uvedeny všechny pojmy související s řešenou problematikou. V práci je využito vhodných podkladů a materiálů. Před vlastním výpočtem ceny zjištěné by u pozemku bylo vhodné uvést, že se jedná o oblast, ve které není v cenové mapě stavebních pozemků uvedena jednotková cena. Autor práce se posouzení investice do koupě bytové jednotky zabývá komplexně, podrobně se věnuje jednotlivým detailům transakce a uvádí doporučení pro optimální postup. Je zřejmé, že se v dané problematice dobře zorientoval. Kladně hodnotím, že je v práci nejen popsán trh s byty v obdobných lokalitách v Brně, ale sestavené databáze prodejů a pronájmů byly statisticky vyhodnoceny. Při vypracování práce byly použity vhodné způsoby ocenění. Autor tedy prokázal schopnost ze získaných informací vyvodit odpovídající závěry. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Nebyly shledány žádné nesrovnalosti citací s normou ČSN ISO 69.
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Priesterrath, Robert

Autor se ve své diplomové práci zabývá posouzením koupě bytové jednotky v katastrálním území Sadová. K tomuto posouzení využil metody ocenění vycházející z vyhlášky, tak také z tržního ocenění. Dále zkoumá možné způsoby financování. Při posouzení této investice byly zohledněny možnosti dalšího prodeje, pronájmu a vlastnického bydlení, které byly dostatečně a srozumitelně vysvětleny, čímž byly cíle práce splněny. Na závěr autor představil doporučení vhodného postupu při koupi bytové jednotky (novostavby) od developera. Z vypracování diplomové práce je patrné, že diplomant se danou problematikou blíže zabývá a věnoval ji dostatečnou pozornost. Diplomová práce obsahově i formálně splňuje zadané cíle, doporučuji ji proto k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň C
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100340