KÁCAL, J. Optimalizace klapek pro letouny SKYLEADER [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Koutník, Tomáš

Cílem předložené diplomové práce je optimalizace vztlakové klapky pro letoun SKYLEADER 600 a následná pevnostní kontrola a návrh souvisejících zkoušek. Práce splňuje všechny formální náležitosti a je logicky členěna v souladu s postupem řešení diplomového projektu. Autor se věnuje hlavně výběru nové polohy vztlakové klapky pomocí CFD s cílem dosáhnout co nejvyššího možného součinitele vztlaku, přičemž zohlednil i omezení daná konstrukcí mechanismu vysouvání klapky. Práce dále obsahuje pevnostní kontrolu klapky dle příslušného předpisu ASTM, kontrolu mechanismu vysouvání klapky a jeho uchycení a nástin nutných certifikačních zkoušek. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vaněk, František

Předložená práce obsahuje 79 stran textu, 2 strany příloh a výkresovou dokumentaci. Je přehledně a srozumitelně členěna a splňuje zadání, které požaduje jak CFD výpočty, tak pevnostní kontrolu konstrukce. V úvodní části se zabývá všeobecným popisem typů vztlakových klapek používaných na UL letounech, popisem letounu JA 600 a zdůvodněním potřeby vývoje nové klapky. Poté následuje část s CFD výpočty, kdy nejprve pomocí tzv. kalibrační úlohy hledá nejvhodnější typ sítě a modelu turbulence pro danou 2D simulaci. Pak již pomocí CFD simulace optimalizuje polohu štěrbinové klapky, jejíž základní geometrie byla dodána fy Jihlavan, tak aby byl dosažen požadovaný profilový součinitel vztlaku s vysunutou klapkou. Následuje kapitola s pevnostní kontrolou konstrukce na zatížení z dodatku předpisu a poslední část obsahuje stručný obecný návrh pevnostních a letových zkoušek navržené vztlakové klapky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 96769