MALÁSEK, P. Náhon posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí pastrorku a hřebene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Diplomant přistupoval k řešení diplomové víceméně samostatně. Výsledky jsou uplatnitelné v praxi. Poněkud horší je jazyková (češtinářská) úroveň celé práce, jako je vidět třeba na str.19 (třetí řádek, kdy začíná větu spojkou nebo) apod. Nicméně tato skutečnost nesnižuje nijak odbornou úroveň práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Novotný, Lubomír

V úvodních kapitolách práce student popisuje aktuální (obecný) stav a trendy v oblasti lineárních pohonů. V textu se naprosto zbytečně věnuje hydraulickým pohonům, vačkám, lanům, umělým svalům a podobně, což rozptylovalo diplomantovu pozornost od hlavního tématu diplomové práce – návrh konstrukčního řešení pohonu lineární osy pomocí pastorku a hřebene. Když už, tak v úvodních kapitolách se ve stejném rozsahu mohl věnovat zbývajícím dvěma lineárním osám na portálovém obráběcím centru (jejich specifikům, možným konstrukčním realizacím). V navazujících částech diplomant seznamuje technickou veřejnost s realizovatelností jednotlivých (možných) technických řešení. Popisuje jejich teoretické a praktické aspekty a text doplňuje názornými obrázky a řadou tabulek. Závěry (zejména ekonomické) jsou pramálo podloženy fakty. Realizační část – objevuje se zde mimo jiné návrh lineárního vedení, lineárního odměřování a další – rovněž není v zadání. Vypuštěním těchto kapitol by vznikl prostor pro výběr převodových skříní (z deseti možných) atd. V textu je, mimo jiné, málo zpracován technický popis a obhajoba toho, proč byly zvoleny právě převodovky Apex. Navíc, je otázkou, zda přístup spočívající v tom, že je zvolen nejmenší možný pastorek, je zárukou dosažení co nejmenší vůle v ozubení (a je ten hlavní důvod, proč je (standardně) volen pastorek co nejmenšího průměru, str. 72). Celá diplomová práce je zpracována na dobré grafické a formální úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 101080