ŠIMALA, L. Design ultrazvukového zvlhčovače vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Haltof, Vladimír

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - C a grafická úprava výkresů - B. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu Design ultrazvukového zvlhčovače vzduchu v oboru průmyslový design. Práce je ve všech technicky řešených oblastech (technologie, ergonomie, tvarová stylizace, prezentace) na velmi vysoké úrovni. Výhrady mám k určitému nesouladu mezi pojetím a proporcemi spodní a horní části přístroje a přílišné potřebě stylizovat tvary do nevyhraněných zaoblených objemů, které vedou k potlačení osobitosti návrhu a pocitu nemodernosti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rubínová, Dana

Předložený návrh ultrazvukového zvlhčovače vzduchu se vyznačuje ladným tvarováním, které spolu s emotivním vyzněním odlišuje dílo od stávající konkurence. Přesto mám pocit, že veškeré změny se odehrály pouze v samotném tvaru, v práci jsem nezaznamenala kritickou analýzu stávajících produktů z uživatelského pohledu, která by autora nasměrovala k případným inovacím. Oceňuji však simulaci proudění vzduchu, které odůvodňuje tvar nádoby. Za problematické považuji poměrně rozložitou základnu, která sice přispívá ke stabilitě, na druhé straně však navyšuje prostorové nároky objektu. Tvarování základny vybízí k usazování prachu a nečistot, se kterými musíme na podlaze počítat ve vyšší míře. Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů - B . Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design ultrazvukového zvlhčovače vzduchu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100908