LANCZ, M. Systém FLATcon – CCD detekce stavu patních měřičů s RF komunikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Student v rámci bakalářské práce měl za úkol vytvořit jednu periferii k systému inteligentní domácí automatizace. Jedná se o jednotku s bezdrátovou komunikací a CDD kamerou určenou pro odečty stavu patních měřičů spotřeby v domácnosti. Student provedl průzkum internetových zdrojů a navrhnul koncepci inteligentní periferie pro odečty patních měřičů. Na základě literární rešerše student navrhnul elektroniku periferie, tuto zrealizoval, osadil a oživil. Dále student navrhnul programové vybavení a otestoval základní programové moduly pro jednotlivé periferie. Bohužel se nepodařilo zrealizovat fyzické propojení do nadřízené centrální stanice přes bezdrátové rozhraní, ale byla pouze otestována funkčnost bezdrátového interfejsu. Student pracoval samostatně a využíval konzultace v přiměřené míře. Student si pravděpodobně na počátku nevhodně rozvrhnul čas, což mu ke konci řešení způsobilo jisté problémy. V rámci práce student v zásadě splnil zadání, přičemž programové vybavení je složeno jen se základních bloků pro periferie a nebylo dotaženo do perfektního konce. Bezdrátová komunikace byla jen odzkoušena na syntetických testech bez fyzického spojení s centrální stanicí, takže je v zásadě připravena na použití. Vzhledem k uvedenému je student schopen samostatně řešit technické úkoly a práci navrhuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Cílem bakalářské práce pana Lancze bylo vytvořit mikrokontrolérový systém pro detekci stavu patních měřičů. Zadání práce hodnotím jako středně náročné. Student nejprve v kapitolách 1 a 2 popsal hlavní myšlenku celého zařízení a stručně popsal jednotlivé patní měřiče a jejich principy. Následně navrhnul koncepci systému a vybral potřebné komponenty z hlediska jejich vlastností a použitelnosti pro daný projekt, viz kapitola 3. Vzhledem k tomu, že se má jednat o systém, který bude pravděpodobně provozován v klimaticky ne zcela příznivých podmínkách, postrádám zde u jednotlivých komponent zhodnocení, zda jsou pro takovéto podmínky vhodné (použitelné). Kapitoly 4 a 5 pak popisují návrh a vlastní vyhotovení a oživení hardwaru a tvorbu programového vybavení. Podle mého názoru jsou tyto kapitoly popsány poměrně přehledně a výstižně. Hovoří se zde také o tom, že byl systém částečně otestován. Ze závěru pak vyplývá, že programové vybavení pravděpodobně nebylo zcela dokončeno a nepodařilo se tak otestovat ani vlastní funkčnost celého zařízení. Vzhledem k tomuto faktu nelze jednoznačně říci, do jaké míry je systém funkční a zda byl alespoň částečně otestován, neboť výsledky tohoto testování se v práci neobjevily. Práce je sepsána v logickém sledu, s minimem překlepů a s vhodným rozvržením kapitol. Po formální stránce je tak práce je na poměrně dobré úrovni. Drobnou připomínku mám jen k častému kombinování pojmů mikrokontrolér, mikrořadič a mikroprocesor. Ačkoli předložená práce svědčí o tom, že se student v dané problematice poměrně dobře zorientoval, není zcela jasné, zda byl systém kompletně (resp. do jaké míry) zrealizován a otestován, případně jaké jsou výsledky testování. Vzhledem k této skutečnosti tak hodnotím práci známkou E s tím, že by mělo být u obhajoby toto diskutováno.

Navrhovaná známka
E
Body
57

Otázky

eVSKP id 102816