CZIPSZER, J. Řízení vrtačky - inovace laboratorních úloh [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaczmarczyk, Václav

Úkolem studenta bylo provést návrh, realizaci inovace a zadokumentování laboratorních přípravků pro výuku programování PLC – vrtaček. Dále měl student realizovat vzorovou úlohu v jazycích dle normy IEC 1131.3 a SCADA vizualizaci. Mechanická a programová realizace je na vysoké úrovni, po formální stránce je však práce slabší. Student přistupoval k zadanému úkolu svědomitě a věnoval mu mnoho času, zejména v rané fázi, kdy bylo nutno analyzovat funkcionalitu stávajících modelů. Student pracoval většinu času samostatně, konzultace byly nutné pouze pro upřesňování zadání a konkrétní realizace. Během realizace student úspěšně vyřešil řadu problémů, neporadil si pouze s jediným – s instalací volně dostupné aplikace EPLAN. Schémata byla proto vytvořena v jiné aplikaci. Vzhledem ke znění 1. bodu zadání se však toto nedá hodnotit jako jeho nesplnění. I přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Pásek, Jan

Zadání práce nevyžadovalo větší teoretické znalosti, ani badatelské úsilí. Jeho náročnost spočívala v portfoliu znalostí a dovedností potřebných k vytvoření celistvého projektu od návrhu, přes elektrický projekt a jeho realizaci, dále mechanickou montáž přístrojů a nakonec vytvoření a implementaci řídicího a ovládacího softwaru. V úvahu je třeba vzít, že v celém tomto rozsahu prací šlo o inovaci, což zadání značně zjednodušilo. Pokládám jeho náročnost za průměrnou na bakalářskou práci. Svojí prací student splnil všechny body zadání. Model vrtačky, který vytvořil, osadil vhodnými elektrickými prvky, které garantují zamezení nesnází, jež při výuce přinášely předchůdci tohoto modelu. Přínosem jeho práce je i vizualizace, o kterou bude možno dosavadní výuku na modelech rozšířit. Tak jako vytvořený fyzický model vrtačky je velmi pěknou zdrobnělinou skutečného stroje, i vlastní bakalářská práce, jako dokumentace, má charakter malého, ale dobře zpracovaného projektu. Vlastní výrobek je dostatečně robustní, aby odolal nešetrnosti studentů, kteří ho budou používat Postup prací je popsán v logickém sledu, srozumitelnou formou s minimem nedostatků. Vadou srozumitelnosti je popis ovládací desky, který de facto chybí. Není pak jasné, zda student navrhoval desku i co do funkčnosti, nebo jen její konstrukci. Schéma zapojení ovládací desky mělo být na celou stránku, je velmi špatně čitelné. Dále na str. 34 se uvádí, že programování bylo uděláno ve všech třech jazycích. Otázka zní, ve kterých? Pan Czipszer svojí prací prokázal, že je elektrikář, návrhář, konstruktér i programátor, což hodnotím pozitivně. Jeho práce má navíc přidanou hodnotu pro výuku. Student prokázal bakalářské schopnosti, proto jeho práci doporučuji k obhajobě, nicméně vzhledem k jednoduchosti zadání navrhuji hodnocení C dobře.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 102617