BOUDNÁ, M. Kritická analýza regionální nezaměstnanosti a návrhy na její řešení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Škapa, Stanislav

Práce má deskriptivní charakter, jedná se o standardní návrhy, většinou již využívané v aktivní politice zaměstnanosti. Postrádám kritickou analýzu příčin nezaměstnanosti v okrese Jihlava. Zhodnocení využívaní a efektivity nástrojů aktivní politiku nezaměstnanost je velmi omezené a zaměřuje na indikátory efektivity vykazovaných UP. Otázky: Proč jste nezmínila , pasáži o měření nezaměstnanosti I Výběrové šetření pracovních sil (Labour Force Survey). Toto šetření provádí Český statistický úřad, a jeho význam spočívá zejména v porovnatelnosti metody mezi jednotlivými státy EU, resp. OECD. Znáte odlišnosti této metodiky oproti měření nezaměstnanosti, které jste uvedla v DP? V návrhové části jsou standardizované návrhy, některé z nich v dnešní situaci jsou poněkud sporné (zvýšení minimální mzdy). Na základě čeho usuzujete, že zvýšení minimální mzdy sníží ukazatel nezaměstnanosti. Prosím, o vysvětlení proč by toto zvýšení minimální mzdy mohlo pomoci snížit nezaměstnanost, resp,. proč jej navrhujete? Jak chápete pojem efektivita?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Chládek, Libor

Diplomová práce se zabývá hodnocením nezaměstnanosti, což je makroekonomické téma, které úzce souvisí s politikou. Doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Dobře - cíle byly splněny.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Velmi dobře - zde se téma nachází v oblasti spíše politické nežli ekonomice, nicméně politika s ekonomikou úzce souvisí.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Dobře - Dosažené výsledky jsou použitelné a lze z nich vyvozovat závěry.
Praktická využitelnost výsledků D Uspokojivá - Výsledky lze použité avšak spíše z politického směru.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Velmi dobrá
Práce s informačními zdroji C Dobrá
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 103577