FICEK, V. Robotický vkladač jogurtů do kartonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Chromý, Adam

Student od počátku přistupoval k řešení práce iniciativně a vždy s jasným plánem, jak cíle dosáhnout. Pracoval zcela samostatně, takže na pravidelných konzultacích jen informoval o stavu rozpracovanosti práce. Výsledkem práce je funkční řešení, které již úspěšně funguje v průmyslu. Zadání považuji za velmi komplexní a zejména velmi časové náročné, svým rozsahem minimálně srovnatelným s rozsahem diplomových prací. Oceňuji zejména studentovu schopnost zamyslet se nad problémem z mnoha různých stran, zvážit výhody a nevýhody a vybrat optimální řešení. Není pochyb o technických dovednostech studenta a práci doporučuji k obhajobě s hodnocením A - 98.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Jílek, Tomáš

Náročnost zadání po odborné stránce hodnotím jako standardní v kontextu bakalářské práce. Náročnější ho ale považuji po realizační stránce, protože technologii bylo nutné nejenom navrhnout, ale u zákazníka i uvést do provozu. Zadání práce je bezesporu zcela splněno. Všechny body zadání jsou vypracovány v dostatečném a vzájemně vyváženém rozsahu. Z textové části práce je patrné, že znalosti studenta jsou v příslušné problematice na výborné úrovni. Srozumitelnou formou je popsán jak teoretický úvod, postup návrhu tak i řízení procesu včetně jeho uvedení do provozu. Student disponuje aplikačními schopnostmi a dokáže zdůvodnit postup návrhu. Navrženou koncepci považuji za správnou. Výběr použitých komponent je v práci diskutován. Určitým nedostatkem je nevyužívání kamerových senzorů pro detekci správné pozice víček k datu odevzdání práce. To lze pochopit z důvodu krátké doby mezi instalací technologie a termínem odevzdání práce. Princip snímání a vyhodnocení je v práci navržen. Z textové části práce nelze posoudit, do jaké míry se na návrhu a realizaci podíleli další osoby, doporučuji tedy komisi tento aspekt při obhajobě prověřit. Taktéž termín realizace – v textu na str. 38 se píše, že je stanoven na první týden v červnu (odevzdání práce bylo 29. 5. 2017). Práce je napsána v logickém sledu od popisu daného problému, přes teorii manipulátorů, návrh řešení pro daný technologický proces až po závěrečné uvedení do provozu. Po grafické stránce je práce také v pořádku. Obsahuje i 3D modely mechanického uspořádání. Práce obsahuje malé množství jazykových chyb – např. chybné skloňování slov, na některých místech slovo řídící namísto řídicí a místy také hovorová slova – dotahání, napevno vydrátované, atd. V kontextu práce se ale nejedná o výrazné pochybení. V práci je citována především dokumentace použitých komponent, což je očekávatelné vzhledem k praktické povaze práce. Knihy zabývající se manipulátory jsou také využity. Uvedená práce jednoznačně svědčí o bakalářských schopnostech, a proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A (94 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 102794