DYČKA, M. Optimalizace technologie perlitizace masivních vývalků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Diplomová práce Martina Dyčky se zabývá reálným problémem tepelného zpracování ocelových dílů, které vzešlo z komunikace s průmyslovým podnikem. Počínaje širším určením tématu, návrhem řešení a použitých přístupů, přes vlastní řešení až k ověření experimentem zpracovával svou diplomovou práci v rámci dvou let Martin Dyčka velmi samostatně a s jasným cílem. Z pohledu vedoucího práce probíhalo řešení zadaného problému velmi hladce formou konzultací na které vždy student přišel s novými poznatky a jasně pojmenovaným problémem přes který se potřeboval dostat. Hodnota práce spočívá zejména v kombinaci MKP výpočtů ohřevu ocelového masivu elektromagnetickou indukcí, (student se tedy musel samostatně naučit pracovat se systémem ANSYS) a následných experimentů. Tyto byly provedeny v na experimentálním zařízení v reálném provozu a srovnání výpočtu s experimentem tak má skutečnou vypovídací hodnotu. Ačkoliv byly výpočty omezeny pouze na 2D problém, experimenty provedené nezávisle na výpočtech ukazují solidní shodu. Výsledkem práce jsou návrhy pro úpravu technologie, které vedou k zadanému cíli. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Foret, Rudolf

Posudek diplomové práce Bc. Martina Dyčky s názvem „Optimalizace technologie perlitizace masivních vývalků“ Úvodem je třeba přeložit název DP, perlitizací se rozumí zjemnění stávající perlitické struktury v hlavě kolejnice – masivním vývalku. Optimalizace technologie perlitizace byla v DP redukována na indukční ohřev při opakované normalizaci, na aplikaci předehřevu na 400 °C a na snížení rychlosti posuvu kolejnice během posuvu induktorem, tedy na 3 varianty TZ. Účinek použitých variant TZ byl hodnocen hloubkou přepracované vrstvy (snímky makrostruktur jsou nečitelné), mezilamelární vzdálenosti perlitu (není uveden ani jeden snímek dokumentující určování ), profilem hodnot tvrdostí HV5 a tahovými zkouškami doplněnými o fraktografický rozbor. Použitými variantami TZ se podařilo zvětšit hloubku tepelně přepracované vrstvy z 16 na 24 mm, která vykazovala zjemnění mezilamelární vzdálenosti, vyšší hodnoty HV5 až o 100 jednotek a vyšší pevnostní charakteristiky, naopak klesla tažnost a změnil se mechanismus porušování z TT na TŠ. Povrchová vrstva bude patrně vykazovat větší odolnost vůči abrazivnímu opotřebení, ale materiál hlavy kolejnice bude křehčí a bude citlivější na strukturní heterogenity, které se mohou podílet na iniciaci únavových trhlin, včetně trhlin vzniklých kontaktní únavou. Podstatnou otázkou je, zda navržená úprava je účelná i z hlediska zaručení integrity kolejnice po celou dobu její exploatace, tj. než abrazivní opotřebení nabude nepřípustných mezí. Podstatnou částí DP je vypracování výpočtového modelu pomocí MKP, který dokáže simulovat průběh teplot během normalizace zejména v hlavě kolejnice. Verifikace modelu byla provedena nepřímo, kromě měření teplot na povrchu pomocí pyrometru a termočlánkem v jednom místě osy profilu. Přes použitá zjednodušení jsou výsledky simulace použitelné. Propojení simulací s experimentálními výsledky považuji za podstatný přínos hodnocené DP. Překlepy, formulační nepřesnosti byly probrány s diplomantem, jejich výčet neuvádím. V Brně 5. 6. 2017 R. Foret

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 100952