CHUTNÝ, P. FEM model ultrazvukového senzoru hladiny oleje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vyroubal, Petr

Předkládaná diplomová práce pana Chutného, na téma FEM model ultrazvukového senzoru hladiny oleje, se zabývá studiem numerického modelování ultrazvukových procesů. Cílem bylo zmapovat tvar a způsob šíření ultrazvukové vlny měřícím potrubím ultrazvukového senzoru hladiny oleje v aplikaci pro automobilový průmysl. Zadání bylo řešeno s firmou, která měla o tento typ analýzy velký zájem pro budoucí úpravy svých výrobků. Práce je členěna logicky a přehledně. V teoretických částech student popisuje teorii ultrazvuk s vazbou na konkrétní princip v senzorice a defektoskopii. Popisuje zde fyziku šíření ultrazvuku v tekutinách, kterou následně aplikuje v numerickém modelu. Dále se zabývá rozborem standartní metody snímaní hladiny oleje v autě, a rozborem motorových olejů. Následně pak prakticky proměřuje teplotní závislost rychlosti šíření ultrazvuku u nových a použitých olejů. Diplomant pracoval průběžně a své výsledky a postupy pravidelně konzultoval, což bylo klíčové pro zvládnutí numerického modelování šíření UZ vlny v prostředí a zvládnutí modelovacích technik v této oblasti. Na konkrétním typu senzoru, který sám namodeloval, bylo zadání realizováno ve všech bodech. Navrhl dvě možné varianty konfigurace senzoru a diskutuje jejich pro a proti. Jako vedoucí konstatuji, že až na drobné překlepy a některé kostrbaté výrazy shledávám práci přínosnou a doporučují ji k obhajobě se stupněm A

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Bílek, Michal

V úvodu práce student popisuje teorii ultrazvukového vlnění, kde postupně popisuje historii, druhy ultrazvukových vln, ultrazvukové sondy až po Navier Stokesovy rovnice. V druhé kapitole jsou rozebírány motorové oleje jejich druhy a klasifikace. V druhé polovině práce je popsána praktická část samotné diplomové práce. Zde se studen zabývá v úvodu měřením pomocí ultrazvukového zařízení při měření tloušťky, rychlosti šíření zvuku v materiálech a měření rychlosti šíření ultrazvuku v oleji. V druhé polovině praktické části je pak popsané modelování pomocí programu Ansys Fluent, zde se práce detailněji zaměřuje na vytvoření numerického modelu a šíření ultrazvuku ve vodě anebo na rozhraní voda / vzduch. K výsledkům práce nemám žádné větší připomínky mé připomínky směřují na grafickou prezentaci těchto výsledků. Co se týče grafického zpracování práce přijde mě tato práce odbytá. Bylo by vhodné využít šablonu, která je doporučována pro tvorbu prací na fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií. Například pořadí citací neodpovídá pořadí citací v práci. Vzorce jsou někde zarovnané na střed a někde ne. U tabulky číslo 4 je pokračování tabulky na další straně kde však chybí v prvním poli označení i status. V práci se také objevují hrubé chyby anebo překlepy například kapitola 2.5. je pojmenována: Nežádoucích látky v oleje. Citace, které jsou přiřazené k obrázkům neodpovídají citacím uváděných v seznamu obrázku. A například citaci číslo 8 jsem v textu vůbec neobjevil. V prohlášení je nuance v názvu, kde je uvedeno téma: Numerický model ultrazvukového senzoru hladiny oleje zatím co název práce je: FEM Model ultrazvukového senzoru hladiny oleje. Na diplomové práci však kladně hodnotím, že výsledky práce jsou přínosné z hlediska praktického využití. Zadání bylo splněno, dle výše uvedeného doporučuji práci k obhajobě. 85 b.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 103107