ABRAHAMOVÁ, E. Daň z příjmů právnických osob a analýza daňových a nedaňových nákladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Brychta, Karel

Cílem bakalářské práce bylo popsat a zhodnotit současný stav v podnikatelském subjektu ve vztahu k vybraným kategoriím nákladů a navrhnout kroky a opatření vedoucí k daňové optimalizaci. Situace v případě zpracování dané bakalářské práce byla poněkud komplikovanější s ohledem na skutečnost, že společnost je adresátem investiční pobídky. To značně snížilo prostor pro vlastní návrhy, které však mohly být více rozpracovány a detailněji zhodnoceny. Bakalářská práce co do rozsahu a obsahu splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečných prací. Bohužel však obsahuje některé nedostatky (např. gramatické chyby (shoda podmětu s přísudkem); literární rešerše je na řadě míst nedostatečná (užití pouze jednoho zdroje)). Z pohledu využití bakalářské práce by bylo jistě přínosné uvádět bližší specifikaci ustanovení zákona o daních z příjmů. V textu chybí odkazy na tabulky a obrazy v textu. Otázky k obhajobě: 1. Jaké by byly daňové důsledky porušení podmínek pro čerpání inestiční pobídky? 2. Na základě čeho jste určila výši příspěvku na dopravu? (Tab. 21 na str. 88)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Ryboňová, Pavlína

Práce je napsaná dle pravidel českého pravopisu a po formální stránce obsahuje všechny potřebné náležitosti. Je dodržená dějová linie, jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují.Přístup autora bakalářské práce ke zpracování tématu hodnotím pozitivně. Z hlediska efektivního řízení správy daní a daňového plánovaní obchodní společnosti je potřebná vynikající znalost legislativních podmínek a jejich aplikace v praxi. Autor klade v práci důraz na důkladnou analýzu aktuálních legislativních podmínek, kde projevil velmi dobrou schopnost orientace v odborné literatuře a zároveň se snaží o analýzu jejich správné aplikace u vybrané obchodní společnosti adekvátními způsoby a metodami. Analyzuje náklady z pohledu jejich daňové uznatelnosti a v závěru práce také navrhuje další možné řešení daňové optimalizace, které jsou prakticky využitelné v současném legislativním prostředí podnikatelských subjektů.Protože cílem bakalářské práce bylo zhodnocení současného stavu v podnikatelském subjektu ve vztahu k vybraným kategoriím nákladů a navržení dalších kroků a opatření vedoucích k daňové optimalizaci, autor cíl splnil.Autorovi bakalářské práce se podařilo napsat zajímavou a fundovanou práci, která splňuje kritéria pro kladné hodnocení studenta a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím podle kritérií klasifikace stupnice ECTS známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 103285