ŠIMON, V. Spolehlivost pájených spojů LED panelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Starý, Jiří

Zadání diplomové práce "Spolehlivost pájených spojů LED panelů" vycházelo z potřeby výrobní firmy a prakticky bylo z velké části realizováno tamtéž. Aktivita studenta během řešení a zpracování práce byla na velmi dobré úrovni. Student se pravidelně účastnil konzultací a diskutoval řešenou problematiku. Byl poměrně samostatný při řešení práce. Práce je zpracována přehledně a formálně správně. Literatura byla během řešení používána včetně vybraných norem. Zadání bylo splněno v plném rozsahu v rámci technických možností. Předpokládá se využití těchto teoreticko-praktických poznatků pro optimalizace pájecího procesu firmy i pro možnou implementaci nízkotavných SnBi pájek do výrobních aplikací.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Špinka, Jiří

Předložená diplomová práce řeší problematiku spolehlivosti pájených spojů se zaměřením na optimalizaci technologie pájení pájecími pastami SAC 305 a BiSn. V teoretické části shrnul student informace o pájení přetavením, o pájecích pastách i faktorech ovlivňujících kvalitu spoje. V poměrně rozsáhlé praktické části se zabýval procesem pájení, nastavením pájecího profilu. Na vzorcích zapájených LED diod provedl vhodná vyhodnocení spojů. K práci mám následující poznámky a připomínky: Str. 12 Problematika přenosu tepla prouděním je poněkud složitější. Str. 14 Obr. 1 by bylo vhodnější zobrazit větší. Str. 14 Obr. 2 byl převzat ze kterého literárního pramene [1] anebo [2] ? Str. 17 Kavity nejsou vzduchové bublinky. Str.34 Proč není uveden teplotní průběh pro TC1? Na Obr. 18,19,21,22,23 není uvedeno, které termočlánky přísluší k jednotlivým průběhům. Str.37 Jak bylo zjištěno, že TC 5 nebyl správně usazen? Str. 38 Jde o pastu SnBi, anebo BiSn ? Str. 39. kapitola 4.2.2 Nejde o teplotní profil SnBi pasty, ale pro SnBi pastu. Str. 411,2 Byla snížena teplota kterých zón? Str. 47 a další, komentář týkající se voidů je logický a lze s ním souhlasit. Str. 71 Bylo zapnuto osvětlení? Snad napájení.. Jaký byl bezpečnostní důvod změny zrychleného stárnutí?

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 103248