ONDRÁŠ, M. Návrh nízkošumového lineárního laboratorního zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Roubal, Zdeněk

Student Michal Ondráš pravidelně chodil na konzultace a během celého školního roku se plně věnoval konstrukci napájecího zdroje. Nejprve provedl rešerši nízkošumových zdrojů referenčních napětí a operačních zesilovačů. Vybral nejvhodnější typy pro dané použití ve zdroji a provedl následně simulace v programu Pspice. V úvodu práce rozebral možné zdroje rušení a šumů, které by mohly mít nežádoucí vliv na parametry zdroje. Pro zadané parametry zdroje s ohledem na chlazení zdroje navrhl napětí a proudy jednotlivých odboček transformátoru. Transformátor podrobně proměřil i z hlediska jeho elektromagnetického vyzařování. Prostudoval tím i nepříliš řešenou problematiku lineárních napájecích zdrojů související s rušením od spínání usměrňovacích diod a získané výsledky použil pro návrh odrušovacího RC článku. Do odevzdání práce se podařilo oživit desku zdroje a zprovoznit funkčnost regulační desky. Po odevzdání se podařilo celý zdroj dokončit. Konstrukce je pěkně a pečlivě provedena. V práci se vyskytuje několik chyb (přehozené obrázky 68 a 69, multimetr DU20 v soupisce má být A4), které ovšem nijak nesnižují kvalitu práce. Student v průběhu dokončování zdroje řešil úspěšně vzniklé problémy. Vzhledem k velké náročnosti zadání a pěknému praktickému výsledku hodnotím práci jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Steinbauer, Miloslav

Bakalářská práce studenta Michala Ondráše se zabývá návrhem zdroje speciálně určeného pro napájení výkonové části NQR či NMR spektrometru pro experimentální účely na UTEE FEKT. Práce má 80 stran plus cca 25 stran příloh. Po formální stránce je práce napsána čtivě, jednotlivé kapitoly tvoří logickou strukturu. V práci se vyskytuje jen málo překlepů a formulačních nepřesností. Po obsahové stránce bych vytkl několik chyb. Za prvé chybějící celkové schéma zapojení, resp. propojení jednotlivých modulů zdroje, popsaných a dokumentovaných v přílohách. Je uvedeno pouze blokové schéma na obr. 3. Za druhé výpočet oteplení výkonových tranzistorů regulátoru v kapitole 6.3 vychází z napětí na odbočkách transformátoru (4x12,5V), což není správně, neboť se nebere v úvahu úbytek napětí na samotném regulátoru. Vstupní napětí regulátoru tak nebude 12,5V, 25V atd., jak je uvedeno na str. 38, ale větší o úbytky v souladu s obr. 33; úměrně větší budou i výkonové ztráty na regulátoru. Za třetí přepínání 4 odboček sekundárního vinutí transformátoru pomocí 4 relé se spojeným výstupem nepovažuji za vhodné. Autor sice rozebírá spínací a vypínací časy použitých relé a dokonce je měřil (kap. 8.2), ale spoléhat se na to, že jedno relé odpadne dříve, než druhé sepne, aby nenastal zkrat odbočky, je velmi odvážné, minimálně s ohledem na stárnutí součástek. Navíc nesouhlasí v kap. 6.5 popis a schéma (ve schématu na obr. 30 jsou 4 komparátory vedoucí na vstupy A0-A3 paměti EEPROM, ale v tab. 14 jsou stavy jen pro 3 vstupy A1-A3). Dále, v kapitole 7.2 je popisována simulace šumových vlastností zdroje a je navrženo blokovat rezistory napěťových děličů poměrně velkými kapacitami (řádu 100 uF). Ve finální verzi zdroje však toto zřejmě nebylo využito(soudě podle zapojení v příloze). S ohledem na určení zdroje pro napájení spektrometru NQR/NMR by bývalo vhodné osadit zdroj kromě silového výstupu 50V pro buzení výkonového rf zesilovače ještě pomocnými zdroji 15 V pro napájení zesilovačů signálu, 5 V pro napájení ovládací logiky případně 12 V pro rf relé, chladicí ventilátory spektrometru a další obecné použití. Toto však nebylo součástí zadání a nelze to tedy studentovi vytýkat. Výše uvedené chyby však nijak výrazně nesnižují úroveň práce samotné. Musím vyzdvihnout pečlivost, s jakou student přistupoval k návrhu, simulacím a konečně i k realizacím jednotlivých částí zdroje. V práci rozebírá i chyby, kterých se během návrhu dopustil a byly odstraňovány v průběhu oživování finálního výrobku. Zadání je dle mého názoru splněno a student při jeho plnění prokázal schopnost tvůrčího přístupu. Výsledkem je prakticky využitelné zařízení.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 102274