PRÁŠEK, T. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pernica, Martin

Na str. 39 Vaší bakalářské práce uvádíte: "Legislativními faktory rozumíme zákony, které musí firma dodržovat." Vysvětlete. Pojednejte o dopadech legislativních faktorů na Váš podnik.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Vzhledem k níže uvedeným připomínkám, lze konstatovat, že cíle stanovené v bakalářské práci byly splněny jen částečně.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod E V bakalářské práci, v kapitole " Cíl a metodika práce" není důsledně zpracován přehled použitých metod. Některé analýzy v teoretické části bakalářské práce nejsou důsledně rozpracovány. Např. SLEPTE analýza, McKinseyho model 7S. Na str. 16 - 33 teoretické části bakalářské práce student pojednává o finanční analýze. Na str. 33 student velmi stručně představuje SWOT analýzu a dále pokračuje opět představením finanční analýzy. Některé výsledky presentované v rámci finanční analýzy jsou chybné. Např. ukazatel úrokového krytí: "Z tabulky jde vidět, že společnost ve všech sledovaných letech měla hodnoty velmi vysoko nad doporučenou hranicí 5%." (Ukazatel úrokového krytí vyjadřuje, kolikrát celkový zisk podniku pokryje úrokové platby. Výsledek se neuvádí v procentech.)
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E SLEPTE analýza v praktické části bakalářské práce je rozpracována na polovinu strany A4. Některé části SLEPTE analýzy nejsou zpracovány. Např. "Legislativními faktory rozumíme zákony, které musí firma dodržovat." "Politické faktory velmi ovlivňují podnikatelské prostředí. Díky nestabilní politické situaci se firma Innomia a.s. snaží na tomto faktoru být co možná nejméně závislá." "U Ekologické faktorů se firma řídí platných zákonů ČR." Některé části McKinseyho analytické techniky 7S nejsou rozpracovány. Např. "Styl řízení firmy – firma je od svého založení vedena jako akciová společnost. Statutárním orgánem společnosti je představenstvo, jež je pověřeno vedením firmy." "Sdílené hodnoty – společnost se snaží vytvářet příjemné prostředí což má za následek, že pracovníci odvádí lepší práci a nemají tendenci z firmy odcházet."
Praktická využitelnost výsledků E Návrhy jsou představeny chaoticky a nejsou plně v souladu s výsledky provedených analýz. V rámci bakalářské práce student uvádí jako jeden z návrhů pořízení stroje na 3D tisk. V tab. 13 na str. 63 není blíže vysvětleno, jak student dospěl k výši "ostatních nákladů". Tab. 14 na str. 63 je dle vyjádření studenta zpracována na základě informací, které mu poskytlo vedení podniku. "Vedení firmy mi poskytlo informaci, že čistý zisk je přibližně 40% z celkového zisku. Zbylých 60% tvoří náklady na energie, provoz, údržbu zařízení, režie firmy, materiál atd." Tyto informace pochopitelně nejsou podloženy vlastními výpočty studenta a jsou velmi obecné. Tab. 14 jsou nesrovnalosti v odborné terminologii. Student užívá pojem výnosy i pro náklady a cash-flow. Student blíže nerozvádí: "Za diskontní sazbu lze považovat ukazatel ROE, který v průměru dosahoval hodnoty 25,2%."
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E Abstrakt bakalářské práce je velmi krátký a málo výstižný. Text kapitoly "Úvod" a "Cíl práce" není zarovnán do bloku. Dále v práci student zarovnání do bloku již užívá. V textu práce je užito různě velké řádkování, např. na strany 16, 36, 37. V textu práce se často vyskytují stylistické, interpunkční a gramatické chyby. Např.: " 1. Teoretické shrnutí a vysvětlení podstaty finanční analýzy, 2. výpočet analytické části, 3. vyhodnocení získaných dat, 4. návrh opatření, které povedou ke zlepšení výsledků. "McKinseyho model7S"
Práce s informačními zdroji, včetně citací D Při zpracování práce bylo dle seznamu použitých zdrojů užito 15 zdrojů, z toho 13 odborných publikací. V návrzích student užívá evidentně informační zdroje, které necituje a neuvádí v přehledu použité literatury. Např. úvěrové podmínky Komerční banky, informace o zařízení technologie DMLS atd.
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Rozkošný, Luboš

Bakalářská práce "Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení" souhrnně obsáhla všechny důležité aspekty finanční analýzy podniku Innomia a.s.Předkládaný návrh na rozšíření výroby je z praktického hlediska akceptovatelný. Použitá terminologie a odborný jazyk ne vždy odpovídá požadované úrovni. Použité výrazy a zkratky by mohly být v textu lépe vysvětleny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 103198