STUDENÝ, J. Bezdrátový přenos energie pomocí induktivní vazby pro biomedicínské aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mrnka, Michal

Student se v práci zabýval návrhem dvojice vázáných cívek pro přenos energie v pásmu ISM 13.56 MHz pro biomedicínské aplikace. V práci je popsán návrh velikosti a tvaru obou cívek, následné simulace v CST MWS a CST DS, měření přenosu mezi cívky, a nakonec student pomocí simulace i měření ověřil zanedbatelný vliv různých nemagnetických materiálu umístěných mezi cívkami. Student určil parametry ekvivalentního modelu, který využil pro zrychlení návrhu přizpůsobovacích obvodů. Přenos energie mezi cívkami demonstroval na přenosu přes překážky odpovídajícími svými vlastnostmi různým materiálům. Zadání bylo zcela splněno. Student pracoval usilovně a pečlivě a dílčí výsledky dostatečně konzultoval s vedoucím práce. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A (90b).

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Dřínovský, Jiří

Student se ve své práci zabýval návrhem cívek pro přenos energie v pásmu ISM 13,5 MHz. Pro potřeby měření, provedl návrh a realizaci tří párů cívek (včetně jednoho testovacího páru). Samotný text práce je přehledně členěn do jednotlivých kapitol, včetně popisu použité návrhové metody a jednotlivých měření. Nicméně k některým použitým obrázkům postrádám odkaz v textu, aby čtenář věděl, kdy se má jednotlivými obrázky zabývat. Komentář k některým obrázkům tak zcela chybí a použité obrázky se jeví jako zbytečné (proč je dávat do práce, když na ně autor neupozorňuje). V samotné popisu se student zaměřil pouze na použití Whelerovi metody pro návrh cívek, kterou pak následně optimalizoval v programovém prostředí CST. Metoda se mi jeví jako méně přesná a její závěry lze podle mého názoru použít pouze jako orientační. Vzhledem ke složitosti (tedy spíše jednoduchosti geometrického tvaru) si myslím že návrh mohl být proveden analyticky s důrazem na vyšší přesnost návrhu jednotlivých parametrů. K samotným měřením nemám žádném poznámky, použitá metoda měření vazby mezi cívkami se jeví vhodně použita. Na závět si neodpustím komentář ke složitosti zadání. Osobně se mi jeví jako málo obtížné. Zadání bakalářské práce by podle mě mělo být mnohem složitější. Práci samotnou i přes některé výhrady doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 102282