LOVAS, J. Posouzení vybraných ukazatelů pomocí statistických metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Doubravský, Karel

Tématem předložené práce je hodnocení ekonomické situace společnosti a návrhy na její zlepšení. Práce je členěna do tří hlavních částí. Autor využil vybrané literární zdroje a sestavila srozumitelnou teoretickou část, na kterou logicky navazuje část analytická a návrhová. V analytické části autor analyzuje zvolenou společnost s využitím vybraných ukazatelů. V návrhové části autor prokázal schopnost dojít k samostatným a konkrétně specifikovaným závěrům. Součástí práce je program vytvořený v prostředí VBA. Práce je zpracována na dobré úrovni, i když obsahuje drobné nesrovnalosti, např. jinak označený index determinace v teorii a praktické části, a má odpovídající strukturu a grafickou úroveň. Použité metody jsou adekvátně zvoleny, i když by mohly být v některých případech více komentovány. V případě návrhové části by bylo vhodné pro některé návrhy jejich podrobnější rozepsání vzhledem k analyzované společnosti. Rozsah přehledu literatury je dostačující a odpovídá typu práce. Z výše uvedených důvodů se domnívám, že práce splňuje podmínky kladené na bakalářskou práci a doporučuji práci k závěrečné obhajobě. Otázky k obhajobě: V práci uvádíte několik návrhů. Pokud byste tyto návrhy měl seřadit dle jejich přínosu pro společnost, jaké by bylo podle Vás jejich pořadí?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hájek, Michal

Práce splnila svůj cíl a pěknou formou prezentuje vypočtené výsledky. Pěkně je popsán teoretický model výpočtu indikátorů, který pak odráží vlastní výpočty daných indikátorů. Trochu problémem, jsou netradiční hodnoty, kdy všechny výsledky jsou poměrně dobré a těžko se tak určují či predikují nějaké závěry. Z tohoto důvodů je těžké pak psát doporučení, protože z účetních výkazů dokáže predikovat pouze makročísla, která však mohou být ovlivněna, nějakými drobnými výkyvy, která nejsou odhalitelná. Co mi v práci chybí je více porovnání ekonomických dat a statistický výkonů, aby byla zřejmá i efektivita organizace a její vývoj v čase. Práce však splnila svůj účel a hodnotím jí velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 103055