FALTUSOVÁ, E. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pernica, Martin

Na str. 70 v návrhové části Vaší bakalářské práce mimo jiné uvádíte: "V prostředí, ve kterém firma obchoduje, dochází k platbám z prodlení velmi často." "Prevence (například zavedení splátkového kalendáře či domluva postupných úhrad faktury) by tedy byla neúčinná." Vysvětlete výše zmíněná opatření a důvod, proč na ně nahlížíte jako na opatření preventivní. Uveďte důvody, které Vás vedly k závěru, že preventivní opatření za účelem zajištění včasné úhrady pohledávek odběratele by bylo neúčinné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D Studentka v bakalářské práci uvádí jako jeden z návrhů zavedení úroků z prodlení za pozdější platbu odběratele. Očekávané dopady na obchodní vztahy s odběrateli nejsou důsledně rozpracovány. Některé závěry presentované studentkou v návrhové části nejsou dostatečně podloženy a jeví se jako přinejmenším problematické. Např. "U SWOT analýzy je jednou z hrozeb vysoká zaměstnanost v kraji i v České republice obecně. Ačkoliv není hranice přirozené míry nezaměstnanosti přesně stanovena, většina ekonomických subjektů se shoduje, že se nezaměstnanost v České republice nyní pohybuje na její hranici nebo dokonce za ní (30)."
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Návrhy předložené v návrhové části bakalářské práce nejsou rozděleny do jednotlivých subkapitol. V textu bakalářské práce byla v některých případech nevhodně užita první osoba množného čísla. Např. "V následující části se budeme zabývat bankovním úvěrem." "Na obratu stálých aktiv společnosti vidíme, že společnost má v tomto směru vzestupnou tendenci a každý rok využívá svá stálá aktiva lépe, takže by se společnosti tato investice vyplatila." Text práce je po slohové, stylistické a formulační stránce v některých případech poněkud těžkopádný a neobratný. Např. "V drtivé většině případů však není problémem nedostatek finančních prostředků zákazníků..." "Jednou z nejzákladnějších variant je investice do rozšíření podniku."
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pomikálek, Aleš

Studentka splnila cíle stanovené v zadání a v úvodu svojí bakalářské práce. Správně se v ní zabývá nejdříve teoretickou částí, kterou následně převádí do situace zvolené firmy. Na závěr se věnuje doporučením, jakým způsobem může společnost zlepšit svoji finanční situaci. V této práci oceňuji především široký záběr finančních analýz, kterým se autorka věnuje. Zadruhé bych chtěl pochválit navržená řešení, která vyžadovala více přemýšlení. Vzhledem k tomu, že zkoumaná firma vykazuje dobré finanční zdraví, nebylo možné pouze doporučit zlepšení ukazatelů mimo stanovené meze. Studentka i přes to identifikovala možná zlepšení, která jsou v praxi použitelná. Jedinou výhradu mám k nezmínění odštěpení části dlouhodobého hmotného majetku do sesterské firmy mezi lety 2014 a 2015. Tato skutečnost ovlivnila v daném roce některé ukazatele a měla být součástí zdůvodnění daných výsledků. Bakalářská práce je ale celkově velmi kvalitní a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 103196