KAŠUBA, M. Analýza výsledků zkoušek vykonaných na miniaturních zkušebních tělesech s různou geometrií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Moravčík, Igor

Bakalárska práca sa zaoberá porovnateľnosťou výsledkov skúšky ťahom na štandardných a miniatúrnych skúšobných vzorkách. Práca vznikla v dôsledku potreby mechanického skúšania materiálov, ktoré sú dostupné iba vo veľmi obmedzených množstvách - ide o veľmi atraktívnu a aktuálnu probelmatiku. Práca je prehladne členená na kapitoly. V úvode stručne pojednáva o histórii mechanického skúšania a pokračuje do prehľadu používaných metód. V ďalšej časti sa už venuje iba problematike ťahovej súšky, prehľadu používaných noriem a štandardných skúšobných vzoriek. V poslednej a obsahovo najzaujímavejšej časti obsahuje prehľad aktuálneho stavu z oblasti skúšania miniatúrnych ťahových vzoriek. V experimentálnej časti sa zaoberá porovnaním dvoch skúšobných telies, kde nakoniec formuluje pomerne adekvátne závery. Študent v priebehu práce prejavil záujem o danú problematiku. Ako vedúci ale musím vytknúť prístup k analýze výsledkov a samotnému spisovaniu práce. Aj napriek opakovaným varovaniam, celá práca vznikala doslova v posledných dňoch a hodinách. Napriek tomu ale práca podľa mojho názoru dostatočne splňuje požiadavky kladené na tento typ prác a týmto ju doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Havlík, Petr

Předloženou bakalářskou práci tvoří literární rozbor zkoušky tahem, podmínek zkoušení a získaných napěťových a deformačních charakteristik. Tato část práce je sepsána přehledně, jediným nedostatkem je opakování vztahu (5) a (17) s nejednotným značením proměnných. Dále se autor zabývá potřebou využití miniaturních zkušebních těles pro tahovou zkoušku a vlivem jejich velikosti na získané výsledky. V experimentální části je demonstrováno použití miniaturních vzorků pro tahové zkoušky a porovnání získaných charakteristik se standardními zkušebními vzorky. Tato část práce svým obsahem splňuje zadaný úkol, avšak větší pozornost mohla být věnována interpretaci dílčích experimentálních výsledků (např. metalografická analýza). K sepsání práce o celkovém počtu 49 stran bylo použito 21 zdrojů, ačkoliv jich bylo efektivně použito jen 13. Přes výše zmíněné drobné nedostatky byl cíl práce splněn v celém rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100767