PRAJZLER, V. Vývoj mikrostruktury pokročilých oxidových keramických materiálů při rychlém slinování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Maca, Karel

Diplomová práce Vladimíra Prajzlera je zaměřena na studium extrémně rychlého (až 2000°C/min) slinování oxidových keramických materiálů t-ZrO2 a Al2O3 v konvenční odporové peci. Tato problematika je důležitá jak z hlediska studia přenosu tepla při rychlém slinování, tak i z hlediska možných budoucích průmyslových aplikací těžících z úspory času a energie. Dosud bylo extrémně rychlého slinování využíváno zejména při ekonomicky náročnějších technologiích, jakou jsou Spark Plasma Sintering nebo Microwave Sintering, kdy nekonvenční typ ohřevu pomáhá eliminovat problémy s nízkou tepelnou vodivostí keramických materiálů. Student v rámci své práce provedl velké množství experimentů, které ukázaly, že rychlé slinování je perspektivní minimálně z důvodu možné úspory času. K prokázání jeho možného vlivu na zjemnění mikrostruktury keramických materiálů bude potřeba ještě uskutečnit další experimenty. Největším přínosem práce Bc. Vladimíra Prajzlera bylo prokázání skutečnosti, že případný vznik „core-shell“ struktury při rychlém slinování není primárně způsoben velkými teplotními gradienty vznikajícími při rychlém slinování, jak bylo dosud obecně předpokládáno, ale jedná se o důsledek chemického znečištění keramických prášků. Výše uvedená fakta dokumentují, že Vladimír Prajzler přistoupil ke zpracování své diplomové práce velmi zodpovědně a aktivně, získal velmi zajímavé výsledky, a proto hodnotím jeho práci známkou A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Chlup, Zdeněk

Práce se zabývá vlivem podmínek rychlého slinování na výsledné hustoty a tvorbu „core-shell“ struktury ve srovnání s konvenčními postupy. Pro tuto studii byly vybrány dva základní materiály, oxid hlinitý a oxid zirkoničitý, s různou počáteční velikostí částic prášku. Celá práce čítá 57 stran včetně příloh, obsahuje 36 obrázků a 14 tabulek a je dělena do šesti základních kapitol. Po úvodu následují vytýčené cíle práce, které jsou formulovány s ohledem na získané poznatky z literatury. Teoretická část popisuje metody přípravy keramických materiálů se zaměřením na jednoosé lisování. Mechanismy vedoucí ke zhutnění keramických prášků jsou také stručně popsány. Nejrozsáhlejší kapitola, o rozsahu pěti stran, je věnována literární rešerši rychlého beztlakého slinování. V rámci teoretické části je citováno 31 cizojazyčných literárních pramenů. V experimentální části je popsána použitá metodika výroby keramických vzorků a postupy měření základních vlastností (hustota, velikost zrn apod.). Výsledky jsou uvedeny v páté kapitole, kde jsou současně i diskutovány, což je možné vzhledem k relativně malému rozsahu práce. Po seznamu zkratek, symbolů, obrázků a tabulek následuje pětistránková příloha obsahující tabulkový seznam výsledků ze všech provedených experimentů. Z hlediska náročnosti tématu zpracovaného diplomantem je nutné poznamenat, že se jedná o dosud ne zcela probádanou oblast, a tudíž diplomant musel prokázat schopnost nalézt řešení pro řadu dílčích problémů a to zejména v experimentální části práce. Po formální stránce splňuje práce požadavky kladené na diplomovou práci a nebyly shledány žádné významné nedostatky. Je nutné ale upozornit na menší formální nedostatky například uvedení obr. 16 na str. 23, jehož obdobná verze se již objevila v bakalářské práci autora a není zde citována, dále pak označení kapitoly s literárními prameny jako Citace není obvyklé. Tyto drobnosti ovšem nevedou k oslabení odborné úrovně práce. Odborná stránka práce je vysoká, diplomant provedl velké množství experimentů a je pochopitelné, že pro detailní analýzu (např. velikosti zrn) byly vybrány jen reprezentativní vzorky. Na základě získaných dat diplomant zformuloval závěry, které částečně odporují doposud publikovaným výsledkům. Po dostatečném ověření těchto výsledků by bylo vhodné závěry sdělit odborné veřejnosti například formou přednášky či publikace. Závěrem je nutné konstatovat, že práce je zpracována v souladu s požadavky kladenými na diplomovou práci a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101357