PROKSCHOVÁ, A. Zhodnocení hospodaření vybraného kraje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pernica, Martin

1. Na str. 48 Vaší bakalářské práce uvádíte: "V posledním sledovaném období tento vyšší samosprávný celek byl po 2 letech opět v červených číslech vlivem financování vzdělávání, dopravy a provozu příspěvkových organizací (v tomto roce nastal nejvyšší rozdíl mezi příjmy a výdaji)." Vysvětlete. Uveďte, které investice Jihomoravského kraje v oblasti dopravy považujete v roce 2015 za nejvýznamnější.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D V rámci bakalářské práce studentka představila celkově tři návrhy s cílem zvýšit příjmy, resp. snížit výdaje Jihomoravského kraje. Návrh pronájmu nemocnice ve Znojmě mohl být zpracován více do hloubky. Studentka uvádí: "Ve všech analyzovaných letech (2011 - 2015) chtěl Jihomoravský kraj znojemskou nemocnici prodat, to se bohužel nepodařilo." Nerozebírá však podrobně důvody (zejména ekonomické), proč byl prodej znojemské nemocnice neúspěšný. V návrhu není podrobně uvedeno, jak byla určena část nemocnice k pronájmu, komu, za jakých podmínek a na jak dlouho by byly prostory pronajímány. (Na základě čeho byla stanovena cena pronájmu nemocnice). Chybí také výsledky průzkumu nebo jakákoliv data, která by podporovala tezi, že o pronajímané prostory bude zájem.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Bakalářská práce je napsána srozumitelně. Text bakalářské práce je místy po slohové, stylistické a formulační stránce poněkud těžkopádný a neobratný. Např. "Legislativa řeší vznik a poslání jednotlivých článků územní samosprávy." "Schodek v sobě ukrývá finanční prostředky z minulých let, čerpání úvěru od Evropské investiční banky a splátky jistiny úvěru od Evropské investiční banky ve výši-120 000 tis. Kč/ročně."
Práce s informačními zdroji, včetně citací D V práci jsou zahrnuty přímé a nepřímé citace. Přímé citace bylo vhodné v některých případech vhodné užívat k presentaci důležitých, zajímavých poznatků, nikoliv všeobecně známých informací. Např. „Vlastní návrh by měl vycházet z analýzy hospodaření nejméně za dva roky zpět.“
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Martinec, Martin

V práci byl naplněn jak hlavní cíl, tak i všechny vytyčené dílčí cíle. Při zpracování byly použity vhodně zvolené metody adekvátně k náplni práce.Dosažené výsledky práce jsou interpretovány srozumitelně a jsou z nich vyvozeny odpovídající závěry. Výhradu bych měl snad jen k přílišnému zjednodušení až zbrklosti s jakou jsou závěry vyvozovány. Je škoda, že autorka v analytické části své práce nepodrobila hospodaření Jihomoravského kraje hlubší analýze, kterou by umožňovaly zveřejněné závěrečné účty kraje na jeho webových stránkách.Praktická využitelnost navržených řešení, která by měla vést ke zlepšení hospodaření kraje, je možná, nicméně je omezená několika faktory:V případě pronájmu části nemocnice Znojmo není v práci uvedeno, zda autorka při stanovení rozsahu pronajímané plochy zohlednila technický stav těchto částí nemovitosti a zohlednila nákladovou stránku řešení. Konkrétně zda zahájením pronájmu nevzrostou i náklady na provoz/údržbu pronajímaných ploch.V případě navržené změny bankovních účtů kladně hodnotím provedené srovnání podmínek vedení a úročení běžných bankovních účtů u jednotlivých bank. Výsledky analýzy bankovních účtu vyplývající ze vstupních údajů jsou správné. Praktické využití doporučení na změnu banky je však omezeno, protože skutečný výchozí stav je od vstupních údajů analýzy odlišný. Kraj má s bankami uzavřeny smlouvy na základě individuálních podmínek, kdy např. výše poplatků u Komerční banky je nulová a prostředky na bankovních účtech jsou úročeny za využití cash poolingu. Samotná faktická změna bankovních účtů je pak spojena se značnou administrativní a časovou náročností vhledem k počtu smluvních protistran a organizací, kde jsou čísla krajských bankovních účtu nahlášena/zapsána.V případě snížení neinvestičních výdajů je snad jen škoda, že autorka nešla do větší hloubky. Tato oblast by si zasloužila podrobnější zkoumání a určitě by nalezla více příležitostí pro optimalizaci. Tuto oblast výdajů by autorka mohla rozvést a podrobit důkladnější analýze v budoucnu např. v diplomové práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100379