BALGOVÁ, M. Pracovněprávní vztahy z hlediska optimalizace mzdových nákladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Studentka se věnuje aktuálnímu tématu optimalizace mzdových nákladů zaměstnavatele. Studentka splnila vytčený cíl práce – analyzovala mzdové náklady a předložila návrhy na jejich snížení. Využila znalosti a vědomosti získané v průběhu studia, dokázala propojit teoretické poznatky s informacemi získanými v analytické části práce a vyvodit z nich adekvátní návrhy řešení. Autorka pracovala samostatně, obsah práce průběžně konzultovala a upravovala dle připomínek vedoucí práce. Práce je logicky strukturovaná, odpovídá zaměření bakalářského studijního oboru. Poukazuje na souvislost vývoje počtu zaměstnanců a tržeb zaměstnavatele. Předložené návrhy jsou prakticky využitelné. Obsahují výpočty optimalizace mzdových nákladů s využitím dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr a s návrhem úspor mzdových nákladů díky čerpání dotací poskytovaných úřadem práce v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečné práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vychopeň, Petr

Autorka si pro svoji závěrečnou práci zvolila velice aktuální téma. Přestože celkový počet nezaměstnaných osob v České republice se v posledních měsících daří snižovat, trh stále nabízí okolo 150 000 volných pracovních míst. Není tak divu, že je problematika pracovního práva a konkrétně optimalizace mzdových nákladů důležité téma pro vedení každé společnosti, včetně analyzované firmy SB Group s.r.o.V rámci dosažení hlavního cíle práce bylo ze všeho nejdříve zapotřebí rozebrat všechna teoretická východiska. Z obsahového hlediska má teoretická část odpovídající úroveň. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují, autorka se od základních pojmů dostává přes aktivní politiku zaměstnanosti až k ukazatelům finanční analýzy. Co se týče příspěvků na zaměstnance poskytovaných Úřadem práce, dokážu si představit, že právě tahle kapitola dostane více prostoru, nicméně všechny poznatky, které zde autorka zmínila, byly patřičně využity v praktické části. Ta se zabývá nejdříve charakteristikou vybrané společnosti a následně tím nejdůležitějším, tedy konkrétními návrhy řešení pracovněprávních vztahů s přihlédnutím k optimalizaci mzdových nákladů. Cílem zaměstnavatele je uzavřít pracovněprávní vztah s novým zaměstnancem a autorka zde předkládá hned několik možností, jak toho vedení společnosti může dosáhnout. Zvolený postup řešení a použité metody ke splnění cíle jsou dle mého názoru adekvátní. U jednotlivých návrhů jsou zdůrazněny klady, zápory, konkrétní číselné hodnoty, realizovatelnost v praxi, pracovněprávní i ekonomická hlediska. Cíl práce tedy považuji za splněný. Kladně také hodnotím práci s odbornou literaturou a zákony. Co mi naopak chybí, je větší provázanost s praxí. Zajímalo by mě například to, jaké zkušenosti mají s aktivní politikou zaměstnanosti samotné společnosti, respektive jak probíhala jejich spolupráce s Úřadem práce a následně oboustranné reference, statistiky, dojmy. Zda se dá v praxi na základě těchto programů opravdu dosáhnout toho, že zaměstnavatel najde zaměstnance, kterého hledá a naopak. Na druhou stranu chápu, že takové zjištění nebyl smysl této bakalářské práce. Výsledkem mého posudku je doporučení k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 103391