KLIMEŠ, P. Hodnocení finanční situace podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hornungová, Jana

Návrhová část práce je dosti zjednodušená, obsahuje pouze autorovy domněnky, jak situaci řešit. Chybí číselné vyjádření návrhů v návaznosti na provedenou finanční analýzu. Nejsou uvedeny konkrétní možnosti, jak např. zlepšit ukazatele aktivity. 1) K čemu nakonec povede utilizace vozového parku? Který ukazatel finanční analýzy ovlivní a jak? 2) Proč by měla společnost rozšířit značky automobilů? Z čeho vyplývá tento návrh? 3) Jaké konkrétní návrhy byste navrhoval v rámci reklamní kampaně a kolik by bylo jejich finanční ohodnocení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E Analýza je provedena ve zjednodušeném rozsahu, i přesto, že autor má výkazy společnosti v plném rozsahu. U horizontální a vertikální analýzy se jedná o dosti zásadní informace, které by bylo vhodné mít v tabulkách. Hlavním cílem práce je navrhnout opatření, která povedou ke zlepšení dosavadní finanční situace, ty však v práci chybí. Jsou zde uvedeny pouze autorovy návrhy, které nejsou podloženy konkrétními údaji a nejsou rovněž vyčísleny. Není tedy zřejmé, jakým způsobem by se projevily v rámci finanční situace podniku.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Práce obsahuje drobné gramatické chyby. Seznam příloh se uvádí až na samotném konci závěrečné práce, nespadá do počtu stránek.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Maselli, Lukáš

Cílem práce bylo zhodnotit finanční situaci podniku a výsledky porovnat s doporučenými hodnotami či konkurencí. Následně navrhnout možná řešení pro zlepšení situace podniku. Bakalářská práce splňuje dané stanovené. Vzhledem k tématu bakalářské práce je nutno ocenit, že teoretické východiska jsou stručné, ale maximálně obsažné a představují potřebný základ pro analytickou část a návrhové řešení práce. Co se týče analytické části, autor použil vhodné metody pro výpočty, jsou zde interpretovány jednotlivé výsledky, které jsou jasné a výstižné. Jediné co bych podotkl, že některé interpretace v analytické části jsou stručné a mohly být zaměřeny více do hloubky. Použité tabulky a grafy jsou vypovídající a srozumitelně popsány. Autora bych chtěl pochválit za navrhované opatření a řešení pro zlepšení současné situace podniku. Jsou zde detailně popsané jednotlivé návrhy, které jsou reálné a pro společnosti mají vypovídající hodnoty. Autor ve své diplomové práci dodržel veškeré požadavky na formální náležitosti práce, úpravy textu, jazykové zpracování až na některé velmi drobné překlepy. Autor pracoval s kvalitními informačními zdroji a je možné ji v plném rozsahu doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 94997