ŽÁK, O. Zvýšení účinnosti malého třífázového asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Ondřej

Student zpracoval téma, které je v souladu s aktuální potřebou průmyslových podniků reagovat na požadavky zvyšování účinnosti elektrických strojů. Student aktivně a samostatně plnil zadané úkoly, ve svém přístupu k problematice zohledňoval reálné možnosti zavedení jednotlivých úprav do výroby. Oceňuji, že nad rámec zadání připravil ve spolupráci s firmou ATAS elektromotory Náchod výrobní dokumentaci vybrané varianty řešení a zajistil výrobu laboratorního vzorku. Zadání bylo zcela splněno.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Mach, Martin

Předložená bakalářská práce má rozsah 57 stran včetně tří stran příloh a je rozdělena do sedmi kapitol včetně úvodu a závěru. Neformálně lze práci rozdělit na tři části. První část se zabývá principem funkce asynchronních strojů, jejich ztrátami a možnostmi zvýšení jejich účinnosti. V druhé části je provedena analýza konkrétního malého asynchronního motoru. Analýza je provedena prostřednictvím ručních analytických výpočtů, laboratorního měření a simulací metodou konečných prvků a pomocí nástroje RMxprt. Třetí část se zabývá možnostmi zvýšení účinnosti analyzovaného motoru. Práce je napsána pečlivě, ale u některých částí není zřejmé, z jakých zdrojů autor čerpal, viz např. str. 2 – 5, kde jsou odkazy uvedeny pouze u obrázků, ale nikde v textu. Seznam použité literatury není řazen průběžně podle výskytu v textu ani abecedně. V Tabulce 5-1 jsou porovnány ztráty v železe získané ručním analytickým výpočtem, simulacemi metodou konečných prvků a pomocí nástroje RMxprt. Vzhledem k tomu, že přístup k výpočtu ztrát v železe je v jednotlivých použitých postupech odlišný, může být jejich přímé porovnávání zavádějící. Při laboratorním měření byla změřena celá momentová charakteristika, podrobnější popis toho, jak to bylo provedeno, ale chybí. V rámci analýzy možností zvýšení účinnosti daného motoru se autor zabýval především takovými způsoby, které nevedou ke zvětšení rozměrů motoru. Podrobně rozebírá především možnost zvětšení statorových drážek, což umožní zvýšení průměru vodiče. Zmiňuje se také o použití jiných plechů, podrobnější rozbor však není proveden. Práce splňuje všechny body zadání a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 102489