HEJLEK, P. Kvazirezonanční laboratorní napájecí zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Student měl za úkol navrhnout laboratorní napájecí zdroj spínané koncepce pracujícího v kvazirezonančním módu, s parametry 0 až ±30V/5A a +5V/2A, digitální indikací výstupního napětí a proudu a elektronickou ochranou při zkratu. Zapojení částí zdroje měla být simulována v programu PSpice či obdobném, po fyzické realizaci měly být jeho parametry ověřeny měřením. Zadání lze považovat za splněné jen částečně, i když většinově. Teoretická část návrhových prací byla provedena velmi pečlivě, včetně řady simulací v programech PSpice a PIExpert, byl proveden i podrobný návrh transformátoru. Jak student v práci uvádí, byla výroba navrženého transformátoru svěřena firmě, která nebyla schopna dodržet termín dodání, vlastní konstrukční práce se proto opozdily, z čehož zřejmě pramení i absence oživené symetrické části zdroje. Práce má odpovídající rozsah, vykazuje však některé formální nedostatky, které se týkají např. nestandardních odkazů na vzorce v textu nebo absence rozpisu součástek v části konstrukce zdroje. Přes výše zmíněné formální nedostatky a nedotažení oživovacích prací do úspěšného konce chci vysoce ocenit iniciativní přístup studenta, a to jak při výběru poměrně náročného tématu zadání, tak i při vlastním řešení a zpracování bakalářské práce. Rovněž využití literatury a orientaci v ní považuji za velmi dobré.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 37/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Kubíček, Michal

Cílem práce bylo realizovat spínaný zdroj, který by pracoval v kvazirezonančním režimu. To není zcela jednoduchý úkol ani při využití moderních integrovaných obvodů a vyžaduje zkušenosti a čas na oživení zařízení (odstranění chyb). Student bohužel dostatek času neměl (ne zcela vlastní vinou) a tak se mu nepodařilo celý zdroj zprovoznit. Požadavky na obvodové prvky (diody, kondenzátory,...) jsou v úvodní kapitole shrnuty jen obecně, bez konkrétních hodnot pro danou aplikaci. Někdy je obtížné určit, na které veličiny se autor v textu odkazuje ("...vhodná hodnota je přibližně o jeden řád menší."). Autor popisuje problematiku velmi pečlivě, nicméně práce není členěna nejlépe. Samotný text je místy nesouvislý, rušivě působí neúplné věty a slangové výrazy. V obrázku 4.6, 4.7 a 4.9 by bylo vhodnější vynést závislost proudu optočlenu na výstupním proudu, nikoliv na odporu (který navíc není specifikován). Uvítal bych konkrétní hodnotu nastavení proudového omezení přímo v popisu obrázků. Obdobně mi chybí podrobnější popis u obrázků 4.3 a 4.4. Na výstupu pomocného zdroje napětí se vyskytuje velké zvlnění (překmity), které mohou být příčinou chybné funkce řízených hlavních zdrojů. To lze ověřit poměrně jednoduše nahrazením pomocného zdroje zdrojem laboratorním.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 13/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 39219