HRBEK, J. Technika a společnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Smutný, Milan

Práce se zabývá rozvojem nových technologií a společenskými důsledky jejich využití. Autor se zaměřuje na internet, mobilní komunikaci, Youtube a streamování, analyzuje pozitivní i negativní dopady těchto technologií a souvisejících jevů na různé oblasti života jednotlivce a společnosti (zdraví, obchod, jazyk aj.) a dále prezentuje výsledky vlastního dotazníkového výzkumu. Práce přesně splňuje zadání. Po stránce jazykové je předkládaný text bez větších problémů. Vyskytují se ojedinělé omyly (smartphone were designed – str. 15, there is not many publication – str. 26), ve více případech chybí člen (more than place – str. 12, in positive way – str. 26, respondents owning Youtube account – str. 33). Je možné mít výhrady ke stylu, autor se místy (zvl. str. 21-23) pohybuje na hraně populárně naučného stylu. Je však nutné vzít v úvahu, že styl je zcela adekvátní zpracovávané problematice. Práce splňuje i formální náležitosti (opět jen menší nedostatky jako např. u jedné položky chyba ve jménu citovaných autorů – str. 13 a 44). Oceňuji skutečnost, že se autor věnuje působení youtuberů a streamerů, tedy jevů nových, s velkým vlivem, se kterým se společnost teprve začíná vyrovnávat. Výsledky vlastního výzkumu dávají možnost podrobnější analýzy (např. zjevná závislost odpovědí na věku respondentů). Autor prokázal požadovanou znalost anglického jazyka a systematicky zpracoval zadání. Práce splňuje požadavky, doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Neuwirthová, Ludmila

Bakalářská práce je zaměřena na problematiku současných technologií a na jejich dopad na různé oblasti života společnosti. Autorem vybrané technologie zahrnují internet, smartphony, internetový portál YouTube, YouTubery a popsání pojmů streamer a streamování. U každého jevu autor analyzuje jejich pozitivní a negativní vlivy na společnost a popisuje proces jejich fungování. Autor k tomuto tématu prostudoval velké množství literatury (24 pramenů) a informace z nich použil tak, aby čtenář práce pochopil záměr použití těchto pramenů a byl schopen je dohledat. Text práce je adekvátně členěný, s logickou návazností jednotlivých částí. Autor vhodně doplnil analýzu problematiky nových technologií vlastním výzkumným šetřením založeném na distribuci dotazníku o 15 otázkách jednomu stu respondentů ve věku 14-19 let. Analýzu získaných výsledků interpretoval graficky i slovně pro každou otázku zvlášť a v závěrečné kapitole potom stručně shrnul výsledky svého dotazníkového šetření. Interpretace výsledků jak u jednotlivých otázek, tak u celkového shrnutí mohla být hlubší a více rozsáhlá, ale i v předkládané podobě jsou její výsledky hodnotné a mají přímou návaznost na věcný obsah práce. Z jazykového hlediska lze hodnotit bakalářskou práci jako práci na velmi dobré úrovni. Izolovaně se sice objevují chyby v interpunkci (např. chybějící čárka na str. 39 po vazbě „on the contrary“ či chybějící čárka v souvětí ve třetím odstavci na str. 14). Příkladem špatné interpunkce je rovněž uvedení příkladu ve formě samostatné věty v prvním odstavci na str. 11 nebo chybějící tečka, případně středník, před slovem „thus“ v poslední větě kapitoly 2.2.1 na str. 13. Výjimečně se objevuje nesprávné použití slovního druhu (např. užití přídavného jména „primary“ místo požadovaného příslovce „primarily“ na str. 20 v prvním odstavci kapitoly 4.1). Rovněž chyby ve členech jsou výjimečné (např. chybějící člen u názvu“Czech republic“ na str. 41), stejně jako chyby ve slovesných tvarech (např. chybějící „are“ před tvarem slovesa „affecting“ na třetím řádku na str. 11). Výše uvedené nedostatky však nesnižují celkovou velmi dobrou kvalitu práce a neovlivňují její textovou soudržnost a smysluplnost. Vzhledem k tomu, že práce není zaměřena na technický výzkum týkající se nových technologií, nýbrž spíše na popis jejich fungování a dopad na různé vrstvy společnosti, styl práce není vědecký, ale je na hranici mezi vědeckým a populárně-vědeckým stylem, vhodným pro tento účel. Formální úprava práce je na velmi dobré úrovni. Součástí práce jsou grafy, které vhodně ilustrují závěry jednotlivých otázek dotazníkového šetření. Způsob citací a parafrází a odkazy na ně odpovídají citační normě zvolené autorem a kvalita odkazů je plně identifikovatelná. Z hlediska celkového hodnocení konstatuji, že autor naplnil cíle zadání, jeho práce je vypracována pečlivě, v požadovaném rozsahu a splňuje formální náležitosti. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A/90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 103045