BENDOVÁ, P. Prostředky pro automatizaci inteligentních budov, návrh a realizace reléového modulu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Žouželková Bartošová, Marie

Bakalářská práce obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na popis automatizace inteligentních budov. Praktická část se zabývá návrhem reléového modulu a je podložena mnoha obrázky, které jsou doprovázeny odkazy na zdroj, včetně fotografií, které pořídila sama studentka. Práce je odborného charakteru a z odborného hlediska je hodnocena velmi kladně bez větších výhrad. Práce splňuje formální požadavek na rozsah, je vhodně členěna do kapitol, podkapitol a odstavců, které na sebe logicky navazují. Práce je napsána odpovídajícím stylem. Z jazykových chyb považuji za nejproblematičtější nadužití či naopak nepoužití členů a uspořádání slov ve větě, kdy věty často kopírují slovosled věty v češtině, což sebou nese i časté vynechání podmětu. Chyby se objevují také v použití čárek a předložek. Předložená bakalářská práce splňuje obsahové, formální i jazykové nároky, a proto ji, i přes veškeré připomínky, doporučuji k obhajobě a navrhuji závěrečné hodnocení známkou B/83 bodů. Posudek odborného konzultanta Ing. Antonína Michla Bakalářská práce se zabývá problematikou automatizace inteligentních budov a návrhem reléového modulu. Studentka práci vypracovala v dostačujícím rozsahu a rozčlenila ji do logicky přehledných kapitol. První část práce se zabývá teorií automatizace inteligentních budov, kde studentka uvádí dostupné technologie a jejich využití. V části druhé se dále věnuje návrhu reléového modulu (PCB), který je navržen jako jednovrstvý a proto jej budou moci další studenti v případě potřeby bez větších komplikací vyrobit (modul má sloužit pro další diplomové práce ovšem programovacího charakteru). Návrh desky plošného spoje je vytvořen v programu Eagle, který se v daném studijním plánu nevyučuje a jeho obsluhu se tedy musela studentka doučit samostatně, což považuji za nadstandardní. Studentka pracovala samostatně. Testování jejího návrhu proběhlo úspěšně a modul splňuje dané požadavky. Cíle práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě a jako celek ji hodnotím kladně bez větších výhrad, s celkovým hodnocením: A.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Walek, Agata

V teoretické části autorka poskytuje obecné informace o inteligentních budovách, o typech řídících systémů, analyzuje úspornost těchto budov, zmiňuje základní funkce řídícího systému a zabývá se inteligentními budovami budoucnosti. V praktické části navrhuje reléový modul pro desku plošného spoje, který testuje na nepájivém poli. Cíl práce byl splněn přesně podle stanovených pokynů. Po jazykové stránce je práce na dobré úrovni bez výraznějších nedostatků. Chyby se objevují v použití členů (např. výskyt „the“ tam, kde je nutné zachovat bezčlennost – s. 7, 8, 9, 14…), dále v interpunkci (např. před „etc.“, u vztažných vět nerestriktivních – s. 7, 14, 23…). Hojně se objevuje nesprávný slovosled (s. 8, 11, 16, 33). Místy autorka chybně používá pravidla pro shodu podmětu s přísudkem, občas se vyskytnou i chyby základní („who entry“, „other station“, „the way how“, chybí podměty, nerozlišování mezi "lighting" a "lightning" …). V rámci zajištění výraznější koheze i koherence textu bych doporučila častější používání vhodných konektorů (spojek a spojovacích výrazů), aby se docílilo přesnějšího vyjádření vztahů ve větách i větších celcích. Styl práce si uchovává patřičnou míru formálnosti. Po grafické stránce působí text velmi přehledně, jsou použity kvalitní obrázky i grafy. Formálně práce splňuje veškeré náležitosti. Závěr: Přes veškeré připomínky práci hodnotím velmi kladně. Doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení „B“.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 102111