BAČOVSKÁ, K. Izolace plasmidové DNA z bakterií a její transfekce do buněčné linie HEK293 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Ondřej

Studentka Kristýna Bačovská se ve své práci zabývala amplifikací a izolací plasmidové DNA z bakteriálních linií. Vypracovala literární rešerši, ve které citovala 44 převážně zahraničních zdrojů. Je tak zřejmé, že se v dané problematice zorientovala. V praktické části provedla izolaci 22 vzorků plasmidové DNA z bakteriální linie kmenu DH5. Úspěšnost izolace byla ověřena pomocí gelové elektroforézy a chemické transfekce. Během práce se studentka potýkala s celou řadou problémů, které se snažila úspěšně řešit. Kladně hodnotím vysokou aktivitu během celého semestru, vzhledem ke značné časové náročnosti celé izolace. Po formální stránce v práci občas chybí předložky či spojky, avšak tyto chyby nepřesahují přijatelnou míru. Celkově považuji zadání práce za splněné a hodnotím ji stupněm B/88 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Chmelíková, Larisa

V bakalářské práci se studentka seznámila s metodami izolace a transfekce DNA do buněk. Literární rešerše v dané oblasti je rozsáhlá a srozumitelně popsaná. Použitá literatura je složena z relevantních zdrojů a obsahuje také velké množství zahraničních publikací. V praktické části se zaměřila na izolaci plasmidové DNA z bakteriálních linií kmenu DH5, jejíž úspěšnost byla ověřena pomocí transfekce do buněčné linii HEK293. Po formální stránce práce obsahuje mále množství překlepů. U obrázků č. 1, 9, 10, 12, 14 a 16 by bylo vhodné označit meřítko a popsat jakým typem mikroskopu byly získány. Z odborného hlediska je práce na velmi dobré úrovni. Množství provedených experimentů považuji za dostatečné. V popisu dosažených výsledků chybí popis podmínek snímání. Zadání bakalářské práce považuji za splněné, práci hodnotím stupněm B/87 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
87

eVSKP id 102297