OPRAVILOVÁ, K. Detekce kompletní blokády levého Tawarova raménka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Smíšek, Radovan

Studentka Kamila Chocholáčová se zabývala tématem detekce opravdové kompletní blokády levého Tawarova raménka (tLBBB). V první kapitole studentka stručně popisuje elektrofyziologii srdce s podrobnějším popisem elektrokardiogramu. Následuje pro práci klíčový popis blokády levého Tawarova raménka včetně popisu konvenčních a Straussových kritérií pro detekci této patologie. Podrobně je popsána také doposud jediná publikovaná práce popisující automatickou klasifikaci této patologie dle Straussových kritérií. V kapitole jsou zmíněny i možnosti stanovení blokády levého Tawarova raménka jinými metodami než elektrokardiografií. V praktické části studentka vytvořila databázi signálů pro testování úspěšnosti detekce zkoumané patologie. Celkem 100 signálů bylo studentkou ohodnoceno, což je důležitým cílem práce. Druhou částí praktické části bylo vytvoření samotných algoritmů v programovém prostředí MATLAB. Byli realizovány algoritmy pro detekci mid-notched a slurred QRS a také algoritmy pro rozhodnutí o přítomnosti vhodného tvaru komplexu QRS (tvary QS a rS). Tyto dílčí algoritmy byly nakonec shrnuty do výsledného algoritmu stanovujícího přítomnost tLBBB. Všechny dílčí algoritmy byly samostatně otestovány na studentkou vytvořené databázi a výsledky byly přehledně popsány v tabulkách. Navržené algoritmy jsou v některých případech málo sofistikované, takže dosažená úspěšnost není špičková. To je z části způsobeno i náročností tématu. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, obsahuje jen několik drobných překlepů. Studentka byla po celý rok velmi aktivní a pravidelně práci konzultovala. Studentka také publikovala článek zaměřený na téma detekce tLBBB na studentské konferenci EEICT. Studentce lze vytknout menší samostatnost při vytváření algoritmů v programovém prostředí MATLAB. Zadání práce bylo splněno. Navrhuji známku C, 79 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Vítek, Martin

Studentka nastudovala a v práci popsala způsoby detekce kompletní blokády levého Tawarova raménka. Dále navrhla a realizovala jednoduchý algoritmus pro detekci této blokády. Algoritmus následně otestovala na vytvořené databázi komplexů QRS a dosažené výsledky diskutovala. Zadání bakalářské práce tak považuji bezezbytku za splněné. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Od úvodu po závěr má práce průměrných 28 stran, z nichž 16 je věnováno praktické části a obsahuje 19 zdrojů literatury. Práce je psána pečlivě, srozumitelně a obsahuje minimum překlepů. Vytknout musím absenci popisků os u obrázku 14. Po odborné stránce je práce spíše na průměrné úrovni. Za zcela zbytečnou pokládám kapitolu 1.5 „Filtrace EKG“. Naopak bych ocenil rozsáhlejší přehled současných přístupů k detekci této blokády včetně výsledků dosahovaných jinými autory. U databáze komplexů QRS není potom zcela zřejmé, jak byla data získána. Jestli byla stažena z volně dostupných zdrojů, či se jedná o naměřené experimentální záznamy. Taktéž není zcela zřejmé, jestli databázi vytvořila studentka sama, nebo její vedoucí. Navržený detekční algoritmus je sice poměrně jednoduchý, nicméně byl řádně otestován a dosahuje zajímavých výsledků. Celkově práci hodnotím stupněm dobře / C.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 102312