HŮREK, M. Subjektivní měření QoE streamovaného videa se zaměřením na opakované načítáni streamovaného videa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kováč, Dominik

Bakalářské práce studenta se zabývala subjektivním měřením kvality zážitku služeb pro streamovaní videa. Teoretická část práce se zabývá kvalitou zážitku, metodami jejich měřeni a návrh aplikace. Cílem praktické části práce bylo vytvořit webovou aplikaci, která umožňuje uživatelům streamovat videa a následně hodnotit jejich subjektivní dojem o kvalitě streamovaného videa. Aplikace simuluje sítové kolísaní pro adaptivní streamovaní, co znamená, že při přehrávání videa se mění kvalita a zastavuje se pro načítání do vyrovnávací paměti. Další část práce se zabývala organizaci experimentálního testu pro získání subjektivního hodnocení od respondentu a následně analýza, která se zaměřovala na vliv načítání videa do vyrovnávací paměti při přehrávání videa na výsledné hodnocení respondentu. Z odborného hlediska je práce na velmi dobré úrovni. Student po celou dobu pracoval systematicky a pravidelně se dostavoval na konzultace. Prace je splněna v plném rozsahu. Formální stránka je na velmi dobré úrovni, práce je dobře popsaná a je hodně rozsáhla. Celkové hodnotím stupněm B / 82 bodu a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Pokorný, Jiří

Student se v bakalářské práci soustředil na závislost kvality zážitku na opakovaném načítání streamovaného videa. Teoretická část je na dobré úrovni a obsahuje veškeré náležitosti pro uvedení do problematiky. V praktické části byla vytvořena webová aplikace na měření QoE, součástí které je i databáze uživatelů, kteří se zúčastnili měření. Zpracované praktické výsledky měření jsou na dobré úrovni a autor na konci práce diskutuje možné důvody, proč bylo takových výsledků dosaženo. Zadání považuji za splněné. Formální nedostatky: Práce obsahuje velké množství gramatických chyb a to napříč celou prací, některé obrázky nebo diagramy nejsou ve vektorovém formátu, desetinná čísla používají desetinnou tečku místo čárky. Místo jednotky času “sekunda” je použito “vteřina”, a to na mnoha místech v práci. Hodnotím stupněm C / 71 B.

Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 101885