HÁJEK, J. Přístupový systém využívající NFC a mikropočítače Arduino [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hošek, Jiří

Bakalářská práce studenta Jaroslava Hájka se zabývá problematikou přístupových systémů s autentizací pomocí předmětů. V práci je důraz kladen zejména na nahrazení přístupových tokenů mobilním telefonem vybaveným technologií NFC, který bude umožňovat emulaci karet. Student po celou dobu práce přistupoval k úkolu zodpovědně a aktivně reagoval na doporučení vedoucího. Praktická část práce obsahující implementaci autentizačního systému je na velmi vysoké úrovni a je nutné vyzdvihnout studentovu schopnost práce s různými technologiemi. V průběhu implementace musel student pracovat s několika různými programovacími jazyky a platformami (C++, Java, PHP, Arduino, Android). Teoretická část práce však již kvalit praktické implementace nedosahuje. Úvod do problematiky přístupových systémů je velmi stručný, pouze jedna strana je nedostačující. Členění textu je také trochu nelogické, zejména poslední kapitola popisující emulaci karet v systému Android by měla předcházet praktické implementaci. I přes výše zmíněné nedostatky je práce kvalitní a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B/88 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Štůsek, Martin

Předkládaná bakalářská práce studenta Jaroslava Hájka se zabývá implementací přístupového systému využívajícího NFC a mikropočítače Arduino. Teoretická část práce se zabývá problematikou přístupových systému a technologie NFC. Úvod do problematiky přístupových systémů je však velmi povrchní a neinformovanému čtenáři nepřináší mnoho poznatků. Popis technologie NFC je již proveden mnohem podrobněji a přináší mnoho podstatných informací. V práci se pak na několika místech vyskytují anglické názvy, které by bylo vhodnější přeložit např. „Secure Element“. Kapitola číslo pět pak také logicky neodpovídá struktuře, v práci by měla být uvedena mnohem dříve, a ne jako poslední sekce před závěrem. Praktická část práce obsahující popis vytvořené aplikace je však na velmi vysoké úrovni a je zde vidět studentova znalost rozličných vývojový platforem a programovacích jazyků. Nad rámec zadání je uveden popis a návrh vlastní prototypové implementace zařízení skládající se z venkovního a vnitřního modulu. Na základě výše uvedených informací hodnotím práci známkou B/86 bodů a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 101862