KUTHAN, J. Degradace fotovoltaického modulu vlivem klimatických podmínek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Jandová, Kristýna

Úkolem studenta v bakalářské práci, zadané Ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo seznámit se s problematikou fotovoltaických modulů, zejména s jejich diagnostikou. Dále se zaměřil na míru degradace FV modulu vlivem klimatických podmínek. Student Jiří Kuthan prostudoval dostupné zdroje popisující danou problematiku. Následně učinil výběr vhodného panelu a potřebná měření v průběhu téměř roku provedl. Student bakalářského studia FEKT v práci postupoval vcelku samostatně a pravidelně konzultoval s vedoucí práce. Vnější úprava a grafické zpracování práce jsou na standartní úrovni, až na občasné překlepy. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru bakalářského studijního programu. Předložená práce a její zpracování splňují požadavky kladené na bakalářskou práci. Proto ji doporučuji k obhajobě a všechny projevy studenta hodnotím známkou velmi dobře B /80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Hylský, Josef

Student Jiří Kuthan zpracoval bakalářskou práci s názvem Degradace fotovoltaického modulu vlivem klimatických podmínek. Teoretická část začíná popisem základního principu činnosti FV článků, jejich rozdělením a charakteristickými parametry. Dále se zabývá vlivem a dopady přírodních klimatických podmínek na FV moduly, jako je sníh, déšť, vlhkost a teplota. Práce pokračuje kapitolou s názvem FV modul, kde popisuje jednotlivé materiály používané při jeho výrobě. Poslední blok teoretické části je zaměřen na degradaci a defekty FV modulů a jejich možné detekce pomocí různých optických technik, jako je např. LBIC, elektroluminiscence, nebo měření VA charakteristik. O poznání kratší část bakalářské páce tvoří praktické měření FV modulu, který je součástí ostrovního systému umístěného na střeše rekreačního objektu. Student v rámci 7 měsíců provedl několik měření V-A charakteristik doplněné o snímky z elektroluminiscence. Poté provedl měření pomocí termokamery přímo na místě činnosti ostrovního systému. Naměřená data zpracoval a v dostatečné míře vyhodnotil. K práci mám jako oponent několik připomínek. V úvodu bakalářské práce, konkrétně v překladu abstraktu do anglického jazyka, je chybně přeloženo spojení fotovoltaický článek uvedené jako „ solar links“. Studentovi bych doporučil častěji využívat zahraniční literaturu, kde by si jistě všiml spojení „photovoltaic cells“. Nedostatek zahraničních zdrojů je patrný i v seznamu použité literatury. Místy chybí v textu citace a to zejména u zavádějících tvrzení - student například mylně konstatuje, že tenkovrstvé FV moduly se od FV modulů na bázi křemíku výkonově neliší. Dle zadání se má práce zabývat degradací vlivem klimatických podmínek, ale v teoretické části je nejvíce pojednáno o PID degradaci, která vzniká vlivem vysokého napěťového potenciálu. Na obrázcích 13,14 a 16 student popisuje VA charakteristiky FV modulu, přitom jde zřejmě o VA charakteristiky FV článku. V praktické části jsou chybně vyhodnoceny snímky FV modulu z elektroluminiscence, kde autor tvrdí, že „zašedlé“ články jsou v pořádku a naopak články emitující vysoké hodnoty záření (tedy světlé) jsou vadné. Elektroluminiscenční měření funguje přesně na opačném principu. U popisu obrázků měřených termokamerou mi chybí zmínka o typu použitých přístrojů, myslím si, že v práci technického charakteru je vhodné tyto informace uvádět. K uvedené práci mám další následující věcné a formální připomínky: • v některých případech chybí mezera mezi hodnotou a jednotkou, • odkazy na zdroje se píší do hranatých závorek, • proměnné, jako je například paralelní odpor Rp se píší kurzívou, • v závislostech na osách (x, y) se píší výhradně symboly např. U (V), • v obrázku 16 nekoresponduje jednotka s vynesenou veličinou.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 102511