KUČERA, T. Vytváření Spice modelů OZ s ověřením jejich přesnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Roubal, Zdeněk

Student podrobně prostudoval vlastnosti Boyleova modelu OZ a způsobem jeho výpočtu. Vytvořil sadu měřících přípravků pomocí nichž je možné měřit značnou část komerčně dostupných OZ. S pomocí těchto přípravků podrobně proměřil daný OZ a vytvořil jeho Boyleův makromodel. U něho provedl minimalizaci šumu samotného makromodelu a navíc přidal možnost uživatelsky přímo zadávat a krokovat význačné parametry OZ podle změřených parametrů použitého OZ. Simulace OZ v programu PSpice porovnal s naměřenými hodnotami. V druhé části bakalářské práce provedl náročná elektrometrická měření OZ OPA129, kde výhodně použil aktivní stínění pro měření vstupních klidových proudů v řádu desítek fA. Pro tento OZ navrhl MPZ makromodel OZ, který rozšířil tak aby šlo jednoduše modelovat závislost napěťového offsetu na teplotě, napájecím napětí a nesymetrii napájecího napětí. Pro modelování těchto závislostí výhodně použil ABM bloků. U modelování vstupního šumového napětí je možno zadat přímo jeho velikost a frekvenci od které se projevuje šum 1/f. Všechny význačné parametry lze opět krokovat a tak zhodnotit vliv jednotlivých veličin na funkci analyzovaného obvodu. Během práce bylo provedeno značné množství měření, pro automatizované měření vstupního offsetového napětí a vstupních klidových proudů student navrhl dva programy v prostředí Agilent VEE s uložením naměřených dat. Student pracoval systematicky, splnil zadání v celém rozsahu a plně se věnoval s vysokým nasazením bakalářská práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Drexler, Petr

Student se v práci zabývá popisem a metodikou vytváření makromodelů operačních zesilovačů. Podrobně prezentuje postupy při vytváření Boyleových makromodelů a makromodelů Multiple Pole Zero. Pro vybrané typy operačních zesilovačů student vytvořil makromodely a provedl simulaci charakteristik jejich parametrů. V konstrukční části práce realizoval přípravky vhodné pro měření těchto charakteristik. Výsledky zjištěné měřením a simulací přehledně porovnal. V práci se vykytuje pouze malé množství formálních chyb při opakování slov v textu, prolnutí seznamu zkratek a symbolů nebo nejednotnosti umístění schémat do textu nebo do přílohy. V práci nejsou vždy uváděny seznamy přístrojů používaných při měření přípravků. Práce splňuje bezezbytku zadání a je vypracována na vysoké odborné úrovni. Rovněž grafická a stylistická úroveň práce je vysoká. Výsledky jsou většinou srozumitelně interpretovány. Doporučuji proto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 39238