DUŠEK, J. Měření magnetického pole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vyroubal, Petr

Bakalářská práce pana Duška, na téma Měření magnetického pole, se zabývá metodami měření velice malého, stacionárního a nízkofrekvenčního magnetického pole. Cílem bylo vytvořit kompletní návrh zařízení s vybraným typem senzoru a podpůrnou elektronikou, oživit jej a otestovat jej. Student danou problematiku řešil na Ústavu přístrojové techniky akademie věd v Brně, se skupinou zabývající se měřením a zpracováním dat v oblasti biosignálů. V teoretické části práce nás studen seznamuje s principy měření magnetického pole jako takového a popisuje několik typů snímačů s principem jejich funkce. Dále student popisuje vybrané konkrétní typy komerčně dostupných snímačů i s ekonomickou rešerší. Z těchto snímačů vybírá konkrétní typ a na jeho základě provádí, v praktické časti, návrh elektroniky. Dále pak popisuje realizaci práce a klíčovou částí je také ověření funkčnosti celého zařízení. Výsledky jsou porovnány s magnetometrem. Student velkou měrou přispěl ke zdárnému řešení celého projektu a položil tak základy pro další práci, když bylo zjištěno, že klíčovou částí bude řešení resetovacího obvodu, který se mu z časových důvodů již nepodařilo dořešit. Práce je však odvedeno velké množství. Student také navrhuje možná další řešení. Je snad jen na škodu že popis magnetického pole by si zasloužil větší prostor a mohl být popsán exaktněji pomocí Maxwellových zákonů a některé obrázky nejsou s českými popisy. Student danou problematiku konzultoval pravidelně na AVČR. Pracoval průběžně v celém semestru. Student zadání práce splnil a vzhledem k výše uvedenému doporučuji práci k obhajobě se známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Máca, Josef

Pan Jiří Dušek zpracoval bakalářskou práci na téma měření magnetického pole v celkovém rozsahu 57 stran. Student na tématu spolupracoval s Akademií věd, Ústavem přístrojové techniky. Práce je rozdělená do dvou částí. V první teoretické popisuje fyziku magnetického pole a typy snímačů magnetických polí. Je zde vytipován snímač použitý pro praktickou část. V praktické části pan Dušek navrhl a fyzicky realizoval měřič magnetického pole s vybraným snímačem. V praktické části detailně popisuje funkci a schématická zapojení jednotlivých součástí systému. Zařízení oživil a provedl měření ve třech osách, které porovnával s výsledky z komerčního magnetometru. Bakalářská práce je napsána přehledně a logicky, vyskytuje se v ní však několik chyb jako chybějící odkazy na rovnice, občasné překlepy nebo anglické popisky obrázků 2.5, 2.6 a 2.9. Práce splnila zadání, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 99724