BIBIK, M. Expandovaný grafit jako záporná elektroda pro lithium-iontové akumulátory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Libich, Jiří

Zpracovaná bakalářská práce studentkou Marií Bibik se věnuje záporným elektrodovým materiálům pro lithium-iontové systémy. Práce je zaměřena na analýzu dvou typů přírodních expandovaných grafitů s označením 3806 a 3775 od společnosti Asbury Carbons Inc. Tyto materiály byly testovány jako aktivní elektrodový materiál záporné elektrody, byl sledován vliv velikosti lisovacího tlaku na jejich parametry (kapacitu a proudovou zatížitelnost). Studentka v rámci této bakalářské práce, prokázala orientaci a zájem o danou problematiku spolu s pílí při jejím zpracováním. Výsledky experimentů jsou jednoznačně využitelné pro další výzkum a přináší poznatky důležité pro praxi. Práce obsahuje pouze drobné nedostatky např. graf na Obr. 55 kde horizontální osa má minimum na hodnotě 320 mA.h/g tím zkresluje vypovídací hodnotu výsledku. Požadavky zadání byly splněny v plném rozsahu. Předložená bakalářská práce a její zpracování splňují všechny požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci. Práci studenta především se zahraniční literaturou hodnotím na výbornou. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě s hodnocením: Výborně – 90 bodů (A)

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Máca, Josef

Slečna Maria Bibik vypracovala bakalářskou práci na téma expandovaný grafit jako záporná elektroda pro Lithium – iontové akumulátory v celkovém rozsahu 68 stran včetně příloh. Práce je rozdělená do dvou částí teoretické a praktické. V teoretické části je popsána historie vývoje baterií a akumulátorů, chemické reakce probíhající v akumulátorech, porovnání různých typu akumulátorů a popis materiálů pro záporné elektrody. Velmi oceňuji detailní popis vzniků SEI vrstvy, který se v práci nachází. Z hlediska technického textu považuji za největší chybu naprostou ignoraci vkládání odkazů na obrázky v textu. Pokud se nějaké odkazy vyskytly tak se většinou neshodovalo číslo v textu s číslem u popisku obrázku. V práci se také vyskytují opakující se informace, špatné indexy v chemických značkách nebo odkaz na použitou literaturu napsaný až za tečkou věty. Praktická část popisuje realizaci rozsáhlé sady měření jak závislost kapacity na lisovacím tlaku tak i vliv vyššího proudového zatížení elektrodových materiálů a je zřejmé, že měřením experimentální části strávila slečna Bibik hodně času. Studentka výsledky zpracovala do možná nadbytečného počtu grafů s minimálním komentářem jednotlivých výsledků. V závěru stanovila nejvhodnější materiál a lisovací tlak pro výrobu záporných elektrod pro lithium iontové akumulátory. Práce splnila všechny body zadání a práci doporučuji k obhajobě

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 103243