ŠOJDR, M. Precizní stmívání LED žárovek pro jevištní techniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Levek, Vladimír

V této práci byl navržen a realizován spínaný zdroj, který je schopen precizní regulace baterií LED žárovek. Zdroj je primárně určen k provozování v prostorách divadel, kde je vyžadován vysoký stupeň stability svítivosti a potřeba precizního ovládání. Student nejprve proměřil pomocí sady laboratorních zdrojů možnosti stmívání vybraných žárovek dostupných na trhu. Na základě testu vybral vhodný typ zdroje, který navrhnul a realizoval. Dalším úkolem bylo zajištění korekce účiníku a jeho optimalizace kvůli potřebě nasazení velkého množství takovýchto zdrojů do elektrorozvodné sítě. Výsledkem je velmi složitý a poměrně sofistikovaný spínaný zdroj, pracující v oblasti rozsahu síťového napětí. Přestože práce byla poměrně časově náročná, neboť zahrnovala několikerý vývoj návrhu DPS, návrh a realizaci transformátoru a rovněž postupnou optimalizaci některých podobvodů, student stihnul dokončit realizaci a testování zařízení zavčas. Navíc textová část bakalářské práce svým objemem násobně převyšuje požadavky kladené na tuto práci. Protože student se zhostil realizace předloženého systému s mimořádným nasazením a byl schopen řešit nemalý počet problémů, jež vyvstávaly v průběhu realizace, odborně a s vysokou účinností odpovídající jeho vysokým znalostem a zájmem o řešenou problematiku, hodnotím tuto práci jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Šteffan, Pavel

Student Marek Šojdr vypracoval bakalářskou práci na téma „Precizní stmívání LED žárovek pro jevištní techniku“. Cílem bakalářské práce byl návrh a realizace stmívače pro vybrané druhy LED žárovek vhodných pro jevištní techniku. Bakalářská práce je rozdělena mimo úvod a závěr do tří kapitol, které přesně dodržují rozdělení mezi teoretickou a praktickou. V teoretické části student popisuje vybrané typy LED žárovek, jejich napájení a systém řízení. Následně provedl návrh systému a jeho samotnou realizaci. Realizované části otestoval a provedl jejich doladění. Všechny postupy řádně popsal, vzniklé problémy odůvodnil a provedl jejich odstranění nebo předložil možné řešení. Kladně hodnotím provedená měření. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, vhodně doplněna o ilustrační obrázky. Textová a grafická úprava trochu zaostává za předložených technickým řešením. Práce obsahuje gramatické chyby, převážně ve velkých písmenech v odkazech na obrázky a tabulky ( na Obr. X, v Tab. ..) Technické řešení konstrukce považuji za velmi dobře zvládnuté. Práce splňuje zadání v celém rozsahu. Při řešení student prokázal své odborné znalosti a orientaci v dané problematice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 102991