HYNEK, J. Návrh a konstrukce audio výkonového zesilovače ve třídě AB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Student měl za úkol navrhnout audio výkonový zesilovač ve třídě AB s výstupním výkonem minimálně 2 x 80 W, včetně korekčního předzesilovače s fyziologickou regulací hlasitosti, přepínačem vstupů a samostatným výstupem na sluchátka. Součástí práce byl i návrh vhodné napájecí jednotky, simulace zapojení v PSpice a měření parametrů vyhotoveného zesilovače. Navržený zesilovač obsahuje všechny náležitosti dle zadání, proto považuji zadání bakalářské práce za splněné. Počítačová simulace však byla provedena pouze pro část napájecího zdroje, u zesilovacích stupňů to dle vyjádření autora neumožnila nedostupnost modelů použitých integrovaných zesilovačů. V práci je podrobně diskutován výpočet parametrů zdroje i návrh chlazení koncového stupně, vč. mechanické konstrukce skříňky zesilovače. Nechybí přehledná prezentace naměřených parametrů zesilovače a jejich srovnání s parametry katalogovými. Drobnou výhradu mám jen k částěčně naměřené kmitočtové charakteristice, která neuvádí dosažitelný horní mezní kmitočet z důvodu limitace použitého spektrálního analyzátoru – zde mohlo být měření provedeno jinými přístroji a potřebná informace tak získána. Drobnou výhradu mám rovněž k teoretické části popisu účinností jednotlivých tříd zesilovačů, kde je opomenuta třída A s transformátorem, a u třídy C není účinnost zmiňována vůbec. V práci se vyskytuje jen málo formálních nedostatků, působí velmi přehledným dojmem a má nadstandardní rozsah. Student pracoval na bakalářské práci samostatně a iniciativně, využití literatury bylo na odpovídající úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Kratochvíl, Tomáš

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukcí stereofonního výkonového zesilovače pro audio ve třídě AB, který je doplněn předzesilovačem, korekčním zesilovačem a samostatným napájecím zdrojem. Zadání práce lze považovat za méně náročné. Práce má nadstandardní rozsah 88 stran, včetně příloh. Grafická a formální úroveň práce je na poměrně dobré úrovni a jednotlivé kapitoly na sebe navazují logicky. K řešení student použil standardní obvody LM1036 pro předzesilovač, TDA7293 pro koncový zesilovač a TDA2822M pro doplňkovou funkci sluchátkového zesilovače. Rovněž napájecí zdroj je řešen standardně. Z mého pohledu se tedy jedná pouze o ověření konstrukce a doporučených zapojení výrobce. Zadání práce považuji za splněné a práci hodnotím výslednou známkou velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 39222